Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Sjokkert over norske medier etter 30 år i Israel

Astrid Salvesen Shwartz fortalte om sine 30 år i Israel da hun holdt foredrag på møte i MIFF Oslo 26. januar 2016. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Astrid Salvesen Shwartz fortalte om sine 30 år i Israel da hun holdt foredrag på møte i MIFF Oslo 26. januar 2016. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Astrid Salvesen Shwartz er godt kjent med alle sider av det israelske samfunnet etter å ha bodd i landet i 30 år. De siste årene har hun vært sjokkert over hvordan norske medier omtaler landet der hun har tilbrakt så stor del av sitt liv.

Astrid Salvesen Shwartz besøkte MIFF Oslo 26. januar og engasjerte publikum da hun delte sin personlige historie i Israel gjennom 30 år. Mellom 70 og 80 personer møtte opp på Majorstuen for å lytte til foredraget hennes. Farsund-kvinnen Astrid Salvesen Shwartz er hovedstyremedlem og leder av lokallaget MIFF Lister. Hun tok publikum med på en reise som begynte med et opphold på kibbutz i 1977, før hun emigrerte til Israel i 1980 og ble boende der i 30 år. Da hun flyttet dit hadde hun truffet sin tilkommende ektemann. Den gangen konverterte hun til jødedommen for å kunne gifte seg i Israel.

Ved å flytte til Israel ble hun ikke bare introdusert for alle de positive sidene ved å bo i landet, men måtte også forholde seg til en brutal virkelighet som er utenkelig for de fleste nordmenn. Hun fikk etter hvert tre barn, som alle måtte gå i militærtjeneste, vel vitende om at de har fiender som vil utslette dem. Det vekket betydelig engasjement i salen da Salvesen Shwartz fortalte om sine barn og da hun delte sine erfaringer fra tiden da Oslo-avtalene ble til og årene under de to intifadaene.

2002 var året da engasjementet mot feilinformasjon og løgner om Israel våknet i henne. Den avgjørende hendelsen kom da FNs spesialutsending Terje Rød-Larsen kom med svært sterke uttalelser mot Israel like etter avslutningen av kampene i flyktningeleiren ved Jenin under den andre intifadaen. Det kom påstander fra palestinske ledere om at israelske soldater hadde gjennomført en massakre på flere hundre palestinere.

Rød-Larsen fulgte opp påstandene om en massakre da han besøkte leiren 18. april 2002 og uttalte: «Ødeleggelsene i leiren er helt ufattelige. Den er fullstendig ødelagt. Det ser ut som det har vært jordskjelv her. Dette er et sørgelig og skammelig kapittel i Israels historie.»

Imidlertid unnlot han å nevne at den palestinske flyktningeleiren i Jenin var base for flere terrorgrupper som gjorde 28 forsøk på selvmordsbombinger mot sivile israelere i de nærliggende israelske byene. Hele 23 av dem klarte å gjennomføre planen med mange døde israelere som resultat.

Jenin ble – også av palestinerne selv – omtalt som selvmordsbombernes hovedstad etter at 134 israelere ble drept og rundt 700 skadet bare i mars 2002, de fleste av palestinske selvmordsbombere.

IDFs aksjon mot terroristene i Jenin startet noen få dager etter at en palestinsk selvmordsbomber hadde drept 30 og skadet 140 mennesker i den såkalte «Påskemassakren» på Park Hotell i Netanya.

Før IDF gikk til aksjon i Jenin hadde de palestinske terroristene plassert ut miner i bakken og bomber i bygningene.

– Noen sammenligner Jenin med Holocaust, men når du entrer Jenin, ser du at det bare er noen titalls hus som ble ødelagt. Dette var hus fulle av sprengstoff for å likvidere israelske soldater. Dette var rett og slett en terrorfestning. 200 terrorister hersket i leiren, bevæpnet den, og en tredel av selvmordsbomberne ble – i løpet av de siste årene – sendt til Israel fra denne leiren. Vi fant mange fotoalbum med bilder av barn som bodde der, kledd med magebelte med sprengstoff, studiobilder av de fremtidige ”shahids” (martyrer). 16 og 18 åringer som vil begå selvmord og drepe israelere. Alle husene i leiren er dekket med bilder av martyrer, som tapeter, det er ikke til å tro, disse er deres helter. De var godt forberedt på å drepe israelske soldater i bakhold i de trange gatene, fortalte den israelske barnelegen David Zangan i april 2002.

Da de harde kampene var over etter 10 dager var 23 israelske soldater døde og 75 såret. Ifølge IDF ble 48 palestinske terrorister og fem sivile drept.

Etter denne hendelsen arrangerte Astrid for første gang en demonstrasjon for Israels rett til å forsvare seg. Hun fikk nærmere hundre nordmenn i Israel til å delta. Det var omtrent samtlige av de nordmennene som bodde i Israel på den tiden. Likevel fortalte NRK-nyhetene at hun bare hadde overlevert et brev til ambassaden med en protest mot Terje Rød-Larsen.

Inntil da hadde hun ikke tenkt så mye over hva nordmenn sa om Israel, men så begynte hun å lese norske nettaviser. Hun ble sjokkert over det hun fikk se. Etterpå begynte hun å skrive debattinnlegg i norske aviser. Så oppdaget hun MIFF. Da opplevde hun endelig at noen i Norge forsto hva som foregikk og var en motvekt til alt det andre som ble presentert i norske medier.

Da hun begynte å henvise til MIFF i sine debattinnlegg, ble hun forsøkt avfeid med påstander om at dette var skrevet av «noen kristne fanatikere». Men selv er hun human-etiker, og hun fant raskt ut at påstandene ikke stemte. Hun har etter hvert funnet seg godt til rette i den religiøst nøytrale organisasjonen, sammen med ateister, kristne, muslimer, jøder og andre.

Foredraget ble filmet, og i løpet av noen dager vil du kunne se det på MIFFs YouTube-kanal.

MIFFs lokalforeninger holder interessante foredragsmøter året rundt. Ta deg gjerne en tur neste gang det er møte i MIFF Oslo dersom du holder til i hovedstaden, eller finn en lokalforening i nærheten av deg.

Se møteoversikten her.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart