Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Razika – velsignelser og forbannelser

Razika og deres 1. mai paroler 2016. (Skjermdump fra bandets Facebook-side)
Razika og deres 1. mai paroler 2016. (Skjermdump fra bandets Facebook-side)
Razika er et arabisk jentenavn som visstnok betyr 'den som oversvømmer med velsignelser". Det norske Bergens-bandet Razika er blitt oversvømt med forbannelser de siste dagene.

Hvorfor? 1. mai publiserte bandmedlemmene et bilde av seg selv på Razikas Facebook-side. Marie Amdam, Marie Moe, Maria Råkil og Embla Karidotter smiler sine flotteste smil, men budskapet på plakatene jentene holder frem er ikke like velsignet: «Bryt blokaden av Gaza! Boikott Israel!»

Dagen etter ville Razika forklare seg nærmere. «Vi gikk under parolen til Palestinakomiteen, fordi vi mener Israel er en okkupasjonsstat som undertrykker det palestinske folket og systematisk bryter med menneskerettighetene.» Razika hevder de blir oppfattet som «et nazistisk og antisemittistisk band som støtter Hamas og IS. Dette er for oss helt absurd og har selvfølgelig ingenting med virkeligheten å gjøre.»

Man kan ikke skape sin egen virkelighet, selv om man synger «ska-pop-rock» på norsk.

For det første strømmer varer og byggevarer inn i Gaza gjennom israelske grensestasjoner. I mars måned ble 372.000 tonn med byggematerialer (grus, stål, sement) levert. De fire foregående måneder var nivået enda høyere. Gjennom «blokaden» som Razika så gjerne vil fjerne, strømmer det med andre ord hver måned 200 kilo med byggevarer per innbygger i Gaza. Også flyten av andre varer inn i området er på rekordnivå, i overkant av 10.000 lastebil-lass i måneden. (Tallene har MIFF hentet fra Gisha, som bygger sin statistikk på FN-tall.)

Når Razika gjør «fjern blokade» til kamprop i en slik virkelighet, kan det vanskelig være annet enn at de vil ha bort Israels kontrollmekanismer som hindrer at våpen flyter fritt inn til de islamistiske terrorgruppene Hamas og Islamsk Jihad. Bandet bør ikke bli forundret dersom noen oppfatter at Razika støtter Hamas, når bandmedlemmene vifter med det fremste kortsiktige politiske kravet til nettopp Hamas i et 1. mai tog.

For det andre kjempet nazistene for boikott av jøder. Razika kjemper for boikott av verdens eneste jødiske stat. MIFF har spurt dem om hvilke andre land i verden de vil boikotte. Så lenge svaret lar vente på seg, vil mistanken om at verdens eneste jødiske stat blir dømt av bandet etter en annen standard enn alle andre land, bli hengende over dem. Å kjenne eim av antisemittisme er ikke absurd, det er Razika som har et forklaringsproblem. Selv om jentenes egne hjerter skulle være oversvømt av velsignelser til det jødiske folk, kan deres paroler likevel ha en antisemittisk effekt.

Kort til slutt: Israel okkuperer Vestbredden lovlig inntil det blir en fremforhandlet løsning som avklarer grenser.

Bandmedlemmene forklarer seg nærmere: «Det at vi gir vår støtte til det palestinske folket betyr at vi står for like rettigheter for alle, uansett religion eller etnisk bakgrunn. Det at mange tolker dette som nazistisk, er for oss helt uforståelig. Vi tar avstand fra nazisme, fascisme, antisemittisme og vold.»

Tror Razika det vil bli mindre vold dersom man åpner for fri vareflyt inn til det naziinspirerte og antisemittiske Hamas-regimet? Vet Razika hvordan «like rettigheter for alle» blir praktisert i muslimske land generelt, og arabiske land og palestinske selvstyremyndigheter spesielt? Hvis de først får ryddet opp i dette, slik at det for eksempel fra majoritetsbefolkningen flyter over av velsignelser mot palestinske religiøse og seksuelle minoriteter, vil jødene i Israel kunne ta dem mer på alvor.

Razika fortalte 2. mai at deres boikottoppfordring førte til mange forbannelser og trusler. De la skyld på «MIFF-miljøer» for at saken ble spredt til verden. Også denne anklagen er grunnløs. MIFF leste om saken først etter at den kom i en rekke norske medier, og vi tar kategorisk avstand fra trusler.

Dersom Razika hadde sagt «Ja til en palestinsk stat som kan leve i en ekte fred ved siden av den jødiske staten Israel» ville deres politiske budskap på 1. mai blitt tatt imot som en velsignelse i Israel. Nå lød deres toner kun som en forbannelse.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart