Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Shimon Peres er gått bort

Her ledsages Israels president Shimon Peres av Hans Majestet Kong Harald V under velkomstseremonien på Slottsplassen mandag formiddag, 12. mai 2014. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard.)
Her ledsages Israels president Shimon Peres av Hans Majestet Kong Harald V under velkomstseremonien på Slottsplassen mandag formiddag, 12. mai 2014 (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard.)
Natt til onsdag døde den siste av topplederne som har vært med helt fra den moderne staten Israel ble opprettet.

Peres ble innlagt på Sheba-sykehuset for rundt to uker siden etter at han fikk hjerneslag. I går kveld merket legene at situasjonen ble forverret og kalte inn familien for å ta sine siste farvel. Natt til onsdag døde Shimon Peres, 93 år gammel, melder Yedioth Aharonot.

Shimon Peres har spilt en viktig rolle i Israels grunnleggelse og historie, forteller Times of Israel. Han ble født i 1923 i Polen, men forlot landet da han var 11 år og flyttet til Israel. Der var han svært aktiv i sionistbevegelsen og ble fort en del av Israels politiske arena. I tillegg til å ha vært med på å grunnlegge kibbutz Alumot og jobbet for Haganah-bevegelsen, har Peres hjulpet til med å etablere Israels atomprogram. I 1959 ble han Knesset-medlem som representant for Mapai (en forløper til det israelske Arbeiderpartiet) og ble viseforsvarsminister. I 1974 utnevnte daværende statsminister Yitzhak Rabin ham til forsvarsminister. Etter at Rabin måtte gå av som statsminister tok Peres over. Senere, i 1986, ble Peres statsminister i to år etter at han og Yitzhak Shamir fra Likud inngikk en avtale om å rotere som statsminister.

Peres er mest kjent for sitt bidrag til fredsprosessen mellom Israel og palestinerne. Da han var utenriksminister for Israel, skrev Peres under på Osloavtalen i 1993. Det førte til at han, sammen med daværende statsminister Yitzhak Rabin og PLO-leder Yasser Arafat, vant Nobels fredspris.

I 2014 var daværende israelsk president Shimon Peres på statsbesøk i Norge. Han ble godt tatt i mot av statsminister Erna Solberg og Kong Harald. Erna Solberg har utrykket sorg over Peres’ bortgang og sier at verden har mistet en viktig statsmann.

Da Peres gikk av som president i 2014, fortsatte han å reise verden rundt for å holde foredrag om Israel og delte sitt ønsket om fred for landet sitt. Peres viet hele livet sitt til staten Israel og det jødiske folk.

Statsledere over hele verden skal nå reise til Israel for å bisette Shimon Peres på fredag.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart