Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Geir Fredrik Sissener (Høyre). (Foto: flickr)
Geir Fredrik Sissener (Høyre). (Foto: flickr)

– Boikott av Israel er i strid med folkeretten. Så enkelt er det.

Geir Fredrik Sissener (Høyre) (bildet) i Arendal bystyre. Ordfører Robert Cornels Nordli (Ap) vil avvente behandling av boikottforslag til "mer info foreligger".

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Gjermund Orrego Bjørndahl (Ap) kom med en interpellasjon til ordføreren da Arendal bystyre hadde møte 8. desember. «Vil ordføreren ta initiativ til en sak med hensyn på å fatte et vedtak om kommunal boikott av israelske varer og tjenester produsert på okkupert land i likhet med Trondheim bystyre?» spurte han.

Ordfører Robert Cornels Nordli (Ap) svarte at han deler Bjørndahls bekymring for situasjonen til det palestinske folk.

– Konflikten er vanskelig å løse på en måte som skaper trygghet for alle parter. Personlig mener jeg det er rimelig at palestinerne får sin suverenitet, men boikott av varer på okkupert område er et nasjonalt politisk spørsmål, sa Nordli.

Ordføreren påpekte at Utenriksdepartementet nå vil undersøke om boikottvedtaket i Trondheim er i tråd med Norges internasjonale forpliktelser.

– Det er derfor rimelig å avvente UDs konklusjon, sa Nordli. Han lovte å komme tilbake med en sak til bystyret «når mer info foreligger».

Reglementet til Arendal bystyre åpner for fire innlegg fra salen i forbindelse med en interpellasjon, et innlegg fra interpellanten og tre andre innlegg.

– Vi har makt i Arendal bystyre og i Norge til å kunne påvirke konflikten, erklærte Bjørndahl i sitt svar til ordføreren.

Torbjørn Nilsen (FrP) ga en kort historisk bakgrunn for Israels kontroll av Vestbredden, og påpekte at dette området inngikk i Folkeforbundets mandat hvor Storbritannia skulle legge til rette for jødisk bosetning og etablering av et jødisk nasjonalt hjemland.

– Israel okkuperer ikke noe på et område som de har fått tildelt, sa Nilsen.

Geir Fredrik Sissener fra Høyre understreket at «denne saken har ingenting i dette kommunestyret å gjøre».

– Boikott av Israel er i strid med folkeretten. Så enkelt er det, sa han. Sissener understreket at Høyre ikke ønsker noen ny sak fra ordføreren eller administrasjonen angående boikott av Israel.

Kristoffer A. Lyngvi-Østerhus (H) var siste taler. Han påpekte at Norge vil plassere seg selv på sidelinjen dersom boikott-bevegelsen vinner fram.

– Boikott sørger bare for at krigen varer og varer, sa Lyngvi-Østerhus.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart