Norsk eksport til Israel øker dobbelt så mye som den generelle norske eksportveksten de første fem månedene av 2017. (Arkivfoto: MIFF)
Norsk eksport til Israel øker dobbelt så mye som den generelle norske eksportveksten de første fem månedene av 2017. (Arkivfoto: MIFF)

Norsk eksport til Israel fortsetter å stige til himmels

Se tallene for import og eksport hittil i år.

Israel og Norge satte ny rekord i samhandel i 2016. I årets fem første måneder fortsetter norske eksport til Israel å øke i ekspressfart, mens importen går noe ned, viser foreløpige tall for norsk varehandel fra SSB.

Fra januar til mai 2017 var importen på 421 millioner kroner, en nedgang fra 556 millioner kroner i samme periode i 2016. En delforklaring på dette er den sterke israelske shekelens verdi mot norske kroner. Snittkursen i 2016 var 2,1872, snittkursen de første fem månedene av 2017 var 2,3007, en økning på 5,2 prosent. En annen forklaring er at april 2016 var en måned med uvanlig høy import (205 millioner kroner), mens april i år ligger på nivå med de andre vårmånedene (91 millioner kroner). Men moralen må være tydelig: Kjøp israelske varer så mye som du kan!

Den kraftige norske eksportøkning til Israel kan ikke forklares bare med gunstig valutakurs for israelske importører. Det er stadig økende interesse for norske produkter, ikke minst fisk. Fra januar til mai 2017 var eksporten på 628 millioner kroner, en økning på 33,9 prosent i forhold til samme periode i fjor. Det er grunn til å tro at de gode tallene fortsetter. I mai åpnet en fast ukentlig flyfrakt med norsk sjømat til Israel for 250 millioner kroner i året.

Eksportøkningen til Israel er dobbel så stor som den generelle økningen i norsk vareeksport. Ifølge tallene fra SSB er denne på 17,2 prosent i årets fem første måneder.

Se utviklingen i norsk-israelsk samhandel år for år helt tilbake til 1996.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart