Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Roger Waters kjemper for kulturell boikott av Israel. (Foto: Wikipedia)
Roger Waters kjemper for kulturell boikott av Israel. Nå blir han selv boikottet av en tysk TV-kanal. (Foto: Wikipedia)

Vil han demonisere Israel på Skavlan?

Roger Waters anklager Israel for apartheid og sammenligner landet med Nazi-Tyskland.

Roger Waters, en av grunnleggerne av det engelske rockebandet Pink Floyd, er i kveld gjest hos Fredrik Skavlan på NRK. Waters er en av de mest kjente aktivistene for kulturell boikott av Israel. Han har i årevis kjempet for boikott av verdens eneste jødiske stat. I tillegg har han brukt sin status i et forsøk på å få andre med på boikott.

Waters har ved gjentatte anledninger beskyldt Israel for apartheid. I sommer sammenlignet han også Israel med Nazi-Tyskland. En slik sammenligning er antisemittisme, ifølge The International Holocaust Remembrance Alliance.

Når det gjelder apartheid-anklagen er den motbevist gang på gang. Benjamin Pogrund, som var en nær venn av Nelson Mandela, sier de som påstår det er apartheid i Israel ikke har peiling på hva de prater om. Sveitsiske Jacques De Maio, som leder Den internasjonale Røde Kors-komiteen i Israel og i de palestinske selvstyremyndighetene, avviser anklagene om at det finnes noen form for apartheid i Israel eller på Vestbredden. Tror du på dem, eller Waters?

Selv om Waters har et stort navn i musikkbransjen har han ikke lykkes noe særlig med å få gjennomslag for boikottlinjen sin. De siste årene har artistene strømmet til Israel. I sommer spilte det venstreorienterte bandet Radiohead i Tel Aviv i Israel, til tross for gjentatte oppfordringer fra Waters om å avlyse konserten.

– Jeg har engasjert meg i en korrespondanse med noen i Radiohead, men det ser ut til at de er fast bestemt på å gjennomføre konserten sin i Tel Aviv. Det er dessverre lite jeg kan gjøre med det, sa Waters da han ikke fikk gjennomslag for ønsket sitt.

Filmskaper Ian Halperin har jobbet med en dokumentar om Waters. Han mener artistens mangeårige kamp mot Israel ikke bare handler om den israelske politikken.

– Jeg har intervjuet musikere som har jobbet med ham i en årrekke og det de sa var alarmerende. De påstår at han har vært anti-jødisk i over 25 år. Mannen har helt klart en agenda, sier Halperin i et intervju med Jerusalem Post.

Mange mener den kulturelle boikotten av Israel er hyklerisk da den kun peker ut det eneste demokratiet i Midtøsten, mens mange artister er villige til å spille i diktaturer.

Skavlan skriver på programmets Facebook-side at han er stolt over å få Roger Waters som gjest. Er det å få besøk av en mann som Waters noe å være stolt over?

Fredrik Skavlan får besøk av anti-israelske Roger Waters. (Foto: NRK)
Fredrik Skavlan får besøk av anti-israelske Roger Waters. (Foto: NRK)

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart