Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Rødt stilte spørsmål til utenriksministeren om norsk våpeneksport til Israel

Israelske soldater er i beredskap langs grensen mellom Gazastripen og Israel. (Foto: Det israelske forsvaret)
Israelske soldater er i beredskap langs grensen mellom Gazastripen og Israel. (Foto: Det israelske forsvaret)
- Utenriksdepartementet er ikke kjent med at det er benyttet våpen med norske deler mot sivile palestinere, svarte statsråden.
Mads Gilbert ble intervjuet av Rødt-leder Bjørnar Moxnes. I intervjuet ble det servert en rekke løgner. (Foto: Skjermdump Facebook)
Rødt-politikerne Mads Gilbert og Bjørnar Moxnes. (Foto: Facebook)

Stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes fra partiet Rødt leverte 18. mai følgende skriftlige spørsmål i Stortinget til utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide:

Kan statsråden gi en garanti for at norskprodusert militært materiell ikke har blitt brukt av den israelske hæren i angrepene på sivile palestinere de siste ukene, og hva gjør regjeringen for å sikre at norsk militært materiell ikke brukes til angrep mot den palestinske sivilbefolkningen?

Slik begrunnet han spørsmålene:

Mandag 14. mai var den dødeligste dagen i Gaza siden 2014. Rundt 60 palestinere ble drept og over tusen skadet da israelske militære skjøt med skarpt mot palestinere som protesterte på innsiden av det inngjerdede Gaza-området den dagen. Ingen israelere ble drept som følge av protestene. 

Norsk lov utelukker salg av våpen til land i krig og våpendeler selges ikke direkte til Israel. Det norske lovverket hindrer imidlertid ikke at kjøpere av norske våpendeler i noen tilfeller videreselger våpendelene til land som er i krig. Slik kan norskprodusert krigsmateriell havne hos det israelske militæret via andre land. Et av landene som importerer store mengder norskprodusert krigsmateriell og som selv eksporterer krigsmateriell til Israel, er USA. Israel er den 6. største importøren av amerikanske våpen i verden. I 2016 solgte USA krigsmateriell for 526 millioner amerikanske dollar til Israel, ifølge Stockholm Peace Institute.

Ine Eriksen Søreide møtte Benjamin Netanyahu søndag 7. januar 2018. (Foto: GPO/Flickr)
Ine Marie Eriksen Søreide møtte Benjamin Netanyahu i Jerusalem søndag 7. januar 2018. (Foto: GPO/Flickr)

Utenriksminister Søreide besvarte spørsmålene 28. mai slik:

Norge har et meget strengt og omfattende eksportkontrollregelverk. Regelverket tillater ikke eksport av våpen, ammunisjon eller annet militært materiell til Israel. Det gis heller ikke tillatelse til eksport av flerbruksvarer, dvs. sivile varer som også kan ha militære anvendelsesområder, til militær bruk i Israel.

Utenriksdepartementet tillater bare salg av A-materiell (enhver type våpen og ammunisjon) når sluttbrukeren er en statlig myndighet, og når dette er godtgjort av dokumentasjon. 

Utenriksdepartementets retningslinjer har i kapittel 6 en egen bestemmelse om delleveranser under samarbeidsavtaler med bedrifter eller myndigheter i andre land. Denne bestemmelsen, fra 1992, innebærer at norske bedrifter kan levere deler uten egen funksjon til allierte lands våpensystemer. Alle vilkårene i bestemmelsen må imidlertid være oppfylt. Det vil da være regelverket i landet som eier og eksporterer våpensystemet som gjelder ved eventuell eksport.

Utenriksdepartementet er ikke kjent med at det er benyttet våpen med norske deler mot sivile palestinere. 

Regjeringen er dypt bekymret over voldseskaleringen i Gaza de siste ukene, og beklager det høye tallet drepte og sårede palestinere. Vi har oppfordret alle til å vise tilbakeholdenhet og unngå ytterligere eskalering. Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter. 

Jeg har understreket at det er viktig å gjennomføre en uavhengig og troverdig granskning av de alvorlige hendelsene vi har vært vitne til i Gaza de siste ukene, og at det i første omgang er et nasjonalt ansvar å gjennomføre dette. 

Norge vil fortsette å arbeide for en umiddelbar bedring av den kritiske humanitære situasjonen i Gaza.

Spørsmål, begrunnelse og svar kan leses på Stortingets nettside her.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart