Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Bra at Søreide er enig med Støre om Israels sjøblokade av Gaza

Jonas Gahr Støre og Ine Marie Eriksen Søreide. (Foto: Bent Sønvisen, Arbeiderpartiet, flickr og Norway Mission EU)
Jonas Gahr Støre og Ine Marie Eriksen Søreide. (Foto: Bent Sønvisen, Arbeiderpartiet, flickr og Norway Mission EU)
- Israel hadde rett til å stanse norsk skip i internasjonalt farvann, skriver utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide.

Søndag 29. juli stanset israelske marine et norsk skip som var på vei for å bryte den lovlige sjøblokaden av Hamas-regimet på Gaza-stripen. De humanitære varene som skipet hadde med seg var mye mindre enn én promille av det som daglig gikk inn til Gaza via israelske grensestasjoner i første halvår.

Allerede før det norske skipet ble stanset ga SV-leder Audun Lysbakken sin støtte til mannskapet. SV-leder støtter brudd på folkeretten og vil ha fri våpentilgang til islamistene i Hamas, skrev MIFF.

I etterkant sendte Lysbakken følgende skriftlige spørsmål til utenriksministeren:

«Hvordan vurderer utenriksministeren lovligheten av hendelsen der israelsk militære stanset båten Kårstein som seilte under norsk flagg i internasjonalt farvann, og hvilke undersøkelser gjør norske myndigheter selv for å få klarhet i saken?»

Sommeren 2011 var Lysbakken medlem av den rødgrønne regjeringen. Da sa hans egen regjeringskollega Jonas Gahr Støre, ifølge Aftenposten: «Israel handler ikke i strid med folkeretten med sin blokade av Gazastripen.»

– Israel oppfatter at de er i væpnet konflikt med Hamas på Gazastripen og frykter våpensmugling og rakettangrep. Folkeretten åpner for den type kontroll i væpnede konflikter, sa Støre.

Noen måneder tidligere advarte Støre partikollegaer som hadde planer om å delta i et forsøk på å bryte sjøblokaden.

– Slike konvoier er stort sett symbolske, for det er lite de kan bringe med seg av varer som ikke kan bringes i land landeveien. Det som kommer sjøveien vil med stor sannsynlighet gå til en Hamas-kontrollert økonomi. Det tror jeg man må være seg bevisst, sa Støre til VG.

– Jeg forholder meg til at de må ta ansvar for sine handlinger i forhold til både at man er på innsiden av både norsk og internasjonal lov og at de er trygge på at de ikke blir utnyttet av grupper som har andre mål enn det de ønsker å støtte, la han til.

Støres linje har stort sett gjennomslag i Arbeiderpartiet. Bare noen ganske få av Aps stortingsrepresentanter satte sitt navn under et opprop i støtte til mannskapet på det norske skipet etter den israelske bordingen 29. juli.

I likhet med Støre, støtter utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) Israels rett til å praktisere sjøblokade av Gaza-stripen. Hun skriver i sitt svar til Lysbakken:

«I den rådende situasjonen i Gaza kan det ikke uten videre legges til grunn at den israelske sjøblokaden i seg selv er i strid med folkeretten.

En stat som har etablert en sjøblokade i henhold til folkeretten har rett til å stanse og oppbringe skip, også fra nøytrale stater, som forsøker å bryte sjøblokaden. Denne adgangen gjelder også på åpent hav, dersom det fremstår som klart at skipet har til hensikt å bryte sjøblokaden.»

Støre sa i 2011 at blokaden var «uakseptabel, men ikke folkerettsstridig». Syv år senere skriver Søreide:

«Det er ingen tvil om at den humanitære situasjonen i Gaza er svært krevende. Dette var tydelig under mitt besøk i Gaza i forrige uke. Fra norsk side har vi ved gjentatte anledninger gjort det klart at stengningsregimet knyttet til Gaza må lettes for å tilrettelegge for gjenoppbygging, økonomisk vekst og forbedring av den humanitære situasjonen. Stengingsregimet er et politisk spørsmål som må løses med politiske virkemidler. Det er kun forhandlinger mellom partene, og forsoning på palestinsk side, som kan legge grunnlaget for en varig løsning på situasjonen.»

Søreide høster massiv kritikk i kommentarfeltet til FriFagbevegelse etter at hun ga sin støtte til den israelske bordingen av det norske skipet. Det er ikke bare Lysbakken som har glemt hva de rødgrønne selv sa i en lignende situasjon.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart