Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Krystallnatten kryper stadig nærmere (foredrag)

Conrad Myrland, daglig leder i Med Israel for fred (MIFF), taler i MIFF Haugalandet 6. november 2018. (Foto: MIFF)
Conrad Myrland, daglig leder i Med Israel for fred (MIFF), taler i MIFF Haugalandet 6. november 2018. (Foto: MIFF)
Se og del det viktige foredraget som Conrad Myrland holdt om Krystallnatten.

Conrad Myrland taler i MIFF Haugalandet tirsdag 6. november.

https://www.facebook.com/medisraelforfred/videos/270762866912709/

Her følger noen hovedpunkter fra foredraget:

I forrige uke ble det avholdt minnemarkeringer om Krystallnatten i en rekke norske byer. Da jeg talte i MIFF Stavanger og MIFF Haugalandet argumenterte jeg for at Krystallnatten er nær oss. (Du kan også høre når jeg svarte på spørsmål fra salen i Stavanger og Haugesund.)

Det har gått 80 år siden de koordinerte anti-jødiske angrepene til nazistene i november 1938. Det er ikke lang tid, de eldste av mine tilhørere var allerede født. Omkring 90 jøder ble drept i pogromene, enda flere tok selvmord i fortvilelse, noen titusen unge jødiske menn ble sendt i konsentrasjonsleir og av disse døde et stort antall i månedene som fulgte, hundrevis av synagoger ble påtent eller ramponert og tusenvis av jødiske forretninger ødelagt eller skadet. Dette skjedde ikke langt fra Rogaland, reisetiden fra Stavanger til Berlin er mye kortere enn fra Stavanger til Bodø.

Men Krystallnatten er nær oss på en mye dypere måte enn tid og sted. For det første er Krystallnatten nær oss, fordi jødehatet som var grobunn for ondskapen har lange røtter i hele det kristne Europa. Jødene ble systematisk diskriminert i mange, mange århundrer før Krystallnatten.

For det andre er Krystallnatten nær oss, fordi nazistenes ondsinnede løgner om jødene også ble sådd i Norge. Et hovedmål med den nazistiske propagandaen var å isolere den jødiske «fienden», først med boikottoppfordringer, siden med forbud mot handelsforbindelser. Allerede i 1939 kartla nazistene hvilke norske firma som hadde kontakt med jøder.

For det tredje er Krystallnatten nær oss, fordi jødehatet har flammet opp på ny i Europa og jøder fortsatt opplever angrep mot liv, gudshus og eiendom. Fra nesten alle land i Europa kommer det meldinger om en ny bølge antisemittiske uttrykk og voldsangrep som vi ikke har sett sidestykke til siden andre verdenskrig. Dessverre kommer det nye eksempler å føye til dette punktet for hvert nytt år jeg holder tale i forbindelse med Krystallnatten. Senest i oktober ble huset til en svensk-jødisk politiker satt i brann. Senest i oktober opplevde USA det dødeligste antisemittiske angrepet i landets historie.

Jødehatet i Europa vokser i gammel antisemittisk og kristen judeofiendtlig jordbunn med ny gjødning fra Midtøsten. I store deler av den muslimske innvandrerbefolkningen i Europa er antijødiske holdninger sterkt utbredt.

Hvis noen hadde spurt deg i 1998: Tror du dine skattepenger noen gang i framtiden kommer til å bli brukt til å drifte en tv-kanal som kringkaster jødehat til millioner av mennesker? Jeg tror du ville avvist det og svart at det tilhørte 1938 i europeisk historie.

Men nei, senest i oktober i år bidro dine skattepenger to ganger til å kringkaste jødehat til millioner av mennesker. – Jødene danser og lever på kroppsdelene til andre og på blodet deres, sa palestinske myndigheters sharia-dommer Muhannad Abu Rumi på palestinernes offisielle tv-kanal 5. oktober. Han er for øvrig også lønnet med dine skattepenger.

– Jødene arbeider for å oppvigle til krig og konflikt i hele verden, sa en annen taler på samme tv-kanal to uker siden. Jødene lærte ikke av hva Hitler gjorde mot dem, sa han også.

Samme måned ble israelske soldater som forhindrer terror mot jøder i Israel hengt ut som overgripere i klasserommene til titusener av norske skoleelever.

Ja, Krystallnatten kryper stadig nærmere. Men det er én radikal forskjell mellom 1938 og 2018, som gir håp i en verden hvor neste Krystallnatt kan komme når som helst.

Jødene har i dag en egen stat, Israel, med evne til å forsvare sine innbyggere. Ikke bare det, jødene har skapt – mot alle odds – en suksessfull stat som ligger på nivå med Danmark og Finland når FN rangerer levekår. Etter at Israel ble opprettet i 1948 har staten tatt imot over tre millioner jøder. De første tiårene kom det store flertallet som flyktninger etter araberverdenes mange Krystallnetter.

Også i dag hører vi løgnene. Også i 2018 hører vi ropene om boikott. Også i 2018 blir jødiske gudshus skjendet. Når vi forstår hvor nær Krystallnatten er, vil også vi bli konfrontert med de samme moralske valg som store deler av det tyske folk. Hvordan reagerer vi når vi ser urett? Vil vi stå opp for de forfulgte? Eller flyter vi med strømmen og blir et bytte for propagandaløgner?


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart