Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Lærere oppfordrer til boikott av Eurovision i Israel

Flertallet på årsmøtet til Utdanningsforbundet i Bærum oppmuntrer til boikott av Eurovision i Israel. (Illustrasjonsfoto: US Departement of Education, flickr)
Flertallet på årsmøtet til Utdanningsforbundet i Bærum oppmuntrer til boikott av Eurovision i Israel. (Illustrasjonsfoto: US Departement of Education, flickr)
Utdanningsforbundet i Bærum oppfordrer til boikott av Eurovision i Israel.

Nylig holdt Utdanningsforbundet Bærum årsmøte på Thon Hotel Oslofjord i Sandvika. Der ble medlemmene oppfordret til å støtte et opprop om boikott av årets Eurovision i Israel, skriver lokalavisen Budstikka.

Oppropet oppfordrer medlemmer av Den europeiske kringkastingsunionen og offentlige kringkastingsselskap til å trekke seg fra Eurovision. De som ikke trekker seg blir ifølge oppropet «medskyldige i Israels pågående brudd på palestinernes menneskerettigheter».

I en uttalelse fra forbundet vises det blant annet til «drap av palestinere» og at Gazastripen i løpet av få år vil være helt uten drikkevann. Det er naturligvis tilgang på rent drikkevann i form av flaskevann på Gaza, men det stemmer at mye av det offentlige vannettet er svært forurenset.

Hamas, som styrer Gazastripen, har prioritert å bygge terrortuneller inn på israelsk territorium og utvikle nye raketter, framfor å drive vedlikehold av kloakksystemet og vannrør. Dette har gjort mye av vannet ubrukelig.

Dette er også en utfordring som Israel erkjenner. Derfor ble et samarbeidsprosjekt mellom myndighetene på Gaza, Israel og amerikanske givere i fjor høst godkjent. Prosjektet går ut på å bygge et avsaltingsanlegg, som gjør saltvann om til drikkevann, i tillegg til å bygge vannreservat. Dermed er tilgangen på rent vann i ferd med å bedres for innbyggerne på den palestinske enklaven.

Videre skriver Utdanningsforbundet at «etter mer enn 50 år med forhandlinger som ikke fører fram er det på tide å satse på det demokratiske maktmiddelet som internasjonal boikott er». Vet ikke forbundet at det er det arabiske og senere palestinske lederskapet som har takket nei til alle avtaler de er blitt tilbudt? De har en rekke ganger takket nei til en avtale som kunne endt konflikten. Senest i januar 2018 var svaret NEI. Vil forbundet bruke boikott mot palestinerne for å presse dem til å omsider godta en avtale?

Utdanningsforbundet Bærum har 2850 medlemmer i lokallaget. Litt over 150 av dem var til stede på årsmøtet. 124 av medlemmene stemte for å støtte oppfordringen, mens 29 stemte imot.

Nestleder i Utdanningsforbundet Bærum, Jane Lomax. (Foto: Privat)
Nestleder i Utdanningsforbundet Bærum, Jane Lomax. (Foto: Privat)

– Kulturell boikott er et virkemiddel for å vise støtte til folk som opplever undertrykkelse og som ikke har muligheter til å fremme sin egen sak gjennom vanlige, ordnede politiske kanaler, sier nestleder i UDF Bærum, Jane Lomax, til lokalavisen.

Er det noen som mener at palestinernes sak ikke får oppmerksomhet? Det er ingen konflikter i verden som får så mye oppmerksomhet som den israelsk-palestinske konflikt. Andre grupper kan bare drømme om å få så mye oppmerksomhet og støtte som palestinerne har fått i årtier.

Conrad Myrland, daglig leder i Med Israel for fred, mener lærerne bommer grovt i sin oppfordring til boikott av musikkfestivalen i Tel Aviv i Israel.

– Lærerne i Bærum har tydeligvis parkert både ånd og bokstav i opplæringsloven. Å oppfordre til boikott av Eurovision i Israel kan umulig være å «åpne dører mot verden og framtiden». Det viser heller ikke «respekt for den enkeltes overbevisning». I stedet for å «fremme demokrati, likestilling og vitenskapelig tenkemåte» har boikott-lærerne i Bærum gått seg vill i støtte til krefter som er autoritære, kvinneundertrykkende og islamistiske, sier han.

Oppdatering onsdag 3. april:

MIFF har vært i kontakt med Utdanningsforbundet etter at artikkelen ble publisert. Her er svaret vi mottok onsdag morgen fra kommunikasjonsrådgiver Eli Kristine Korsmo:

«Hei! Palestinske kulturarbeidere har tatt initiativ til et internasjonalt opprop der artister oppfordres til å boikotte årets utgave av Eurovision. Dette initiativet støttes og spres av Palestinakomiteen i Norge. Det er bakgrunnen for at saken ble fremmet av enkeltmedlemmer på årsmøtet i Utdanningsforbundet Bærum. Slike politiske initiativ er det full anledning til å ta opp for medlemmer av Utdanningsforbundet. Den samme anledning har selvsagt medlemmer som har ønske om å uttrykke støtte til Israel. Dette lokale vedtaket i Bærum er ikke Utdanningsforbundets ståsted. Utdanningsforbundet har ingen egen Israel- eller Midtøstenpolitikk. Det er det ingen planer om å endre på.»


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart