Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Hva amerikanske jøder (og de fleste nordmenn) ikke forstår med Israel

Illustrasjonsfoto: asterix611, flickr.com
(Illustrasjonsfoto: asterix611, flickr.com)
USA og Israel er to svært ulike prosjekt.

Om en uke er det valg i Israel. I USA håper mange av de amerikanske jødene at Benjamin Netanyahu skal tape valget, skriver den amerikansk-israelske forfatteren Daniel Gordis i New York Post. Det meste av det han skriver om venstreorienterte amerikanske jøder stemmer også på de fleste nordmenn.

– Det er en relativt stor sjanse for at Netanyahu kommer til å vinne. Dersom han ikke vinner, vil vinneren mest sannsynlig komme fra Israels politiske sentrum. Og hvis det stemmer, vil amerikanske jøder få en tøff oppvåkning. Fordi det er lite sannsynlig at israelsk politikk, som de så lenge har kritisert, kommer til å endre seg, skriver Gordis.

Netanyahu har generelt vært svært tilbakeholden i bruk av militær makt. Noen av kandidatene som er hans politiske motstandere har varslet at de kommer til å slå hardt tilbake mot Gaza dersom rakettangrepene mot Israel fortsetter (noe Netanyahu har unnlatt å gjøre de siste fem årene). Opposisjonen kommer til å være like fast bestemt på å hindre Iran i å få atomvåpen. Benny Gantz, hovedutfordreren til Netanyahu, hadde kanskje ikke kjempet gjennom nasjonalstatsloven (som Gordis mener Netanyahu brukte som et billig politisk stunt for å vinne stemmer), men det er ingen tvil om at Gantz (som de fleste israelere) er enig med kjernen i loven.

Gordis påpeker at USA og Israel er veldig ulike prosjekt. I første setning av USAs uavhengighetserklæring heter det: «Når det i menneskenes historie…» Israels uavhengighetserklæring begynner med «Landet Israel var fødestedet til det jødiske folk». USA ble opprettet for å gi ny start for folk på søk etter frihet, Israel for å være nasjonalhjemmet til det jødiske folk.

Amerikanske jøder roper «stans okkupasjonen». Det samme roper mange i Norge.

– Men israelerne er også lei av okkupasjonen – de aner bare ikke hvordan de kan få den til å slutte uten at Vestbredden blir et drivhus for terrorister, som det skjedde i Gaza etter at Israel trakk seg ut i 2005. Det er en risiko israelerne ikke er villig til å ta. For israelske ører, når amerikanske jøder sier «stans okkupasjonen», høres det ut som «slutt med skatter og avgifter». Det er en god idé, men totalt urealistisk, skriver Gordis.

Amerikanske jøder ser på Israels forhold til palestinerne som et menneskerettighetsspørsmål. Israelerne ser det som et spørsmål om overlevelse.

– Et lands viktigste plikt er å beskytte sine innbyggere, og enhver regjering som blir valgt i Israel vil forstå det. Israels politikk overfor palestinerne vil neppe endre seg før palestinerne erklærer at de har avsluttet sin kamp for å ødelegge Israel. Det kommer ikke til å skje snart, dessverre, og det er derfor, skulle Netanyahu tape, venstreorienterte amerikanske jøder kan vente seg en stor skuffelse. Alle statsministerkandidatene ved Knesset-valget 2019 forstår at deres høyeste prioritet er å beskytte verdens eneste jødiske stat.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart