Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd. (Foto: Kirken, Wikimedia Commons)
Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd. (Foto: Kirken, Wikimedia Commons)

Fire alvorlige logiske brist hos kirkelederen

«Snart tømmes Jerusalem for kristne om ikke okkupasjonen stoppes!» advarer Berit Hagen Agøy, generalsekretær for Mellomkirkelig råd i Den norske kirke.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Mandag 11. november er Berit Hagen Agøy tilbake med ensidig kritikk av Israel i et innlegg i Dagen.

«Israelske myndigheters plan ser ut til å være å skvise palestinerne ut av Øst-Jerusalem,» skriver Hagen Agøy.

Hun forteller ikke at antallet palestinere har økt fra 67.609 i 1967 – da Israel tok kontroll over Øst-Jerusalem – til 350.000 i 2018. Hvis en befolkningsgruppe blir utsatt for skvising, har de som skviser gjort en veldig dårlig jobb dersom en befolkningsgruppe øker med en faktor på 5 på 52 år. Norges befolkning har til sammenligning økt med en faktor på 1,4 i samme periode.

«Snart tømmes Jerusalem for kristne om ikke okkupasjonen stoppes!» advarer Hagen Agøy. Israel okkuperer ikke Jordan. Likevel har andelen kristne i Jordan gått ned fra 12 prosent før 1956 til nå 3 prosent, opplyser Saad Hattar, en tidligere BBC-korrespondent i Jordan til The Media Line. I nesten alle deler av Midtøsten og Nord-Afrika har andelen kristne i befolkningen gått sterkt nedover de siste årene, i mange områder har det også vært betydelig nedgang i absolutte tall.

Det er ingen grunn til å tro at det er israelerne og deres okkupasjon som er årsaken til alle problemene for de kristne i Jerusalem. Denne antakelsen blir styrket når man vet at antallet kristne i Israel er firedoblet siden 1948. Denne antakelsen blir styrket når man ser hva som skjedde etter Israels tilbaketrekning fra Gaza-stripen i 2005. Antallet kristne har gått kraftig ned under Hamas-regimets styringsperiode. Dersom Israel skulle trekke seg tilbake fra Vestbredden og Øst-Jerusalem nå, regner mange eksperter med at Hamas ville vunnet kontroll også i dette området.

Generalsekretæren skriver at «demokratiet ikke er for alle Jerusalems innbyggere». Hun glemmer å nevne at palestinerne i Øst-Jerusalem kunne delta i de siste palestinske valgene i 2005 (president) og 2006 (lovgivende). Det blir demonisering å gi Israel hele ansvaret for at palestinske myndigheter siden ikke har avholdt noe valg.

«Det bygges egne veier for bosetterne, veier som deler de palestinske områdene, og undergraver grunnlaget for en to-statsløsning,» skriver Hagen Agøy. Den dagen palestinerne ønsker fred og aksepterer naboskap med en jødisk stat, vil ingen veier være et hinder for en tostatsløsning. Tvert imot kan dette bli infrastruktur som både jøder og palestinere i området kan ha glede av. Så lenge noen palestinere insisterer på å misbruke veier til angrep med kjøretøy, steiner eller skytevåpen, må imidlertid israelerne ta sine forholdsregler.

I november 2017 ga Mellomkirkelig råd, med Hagen Agøys som generalsekretær, sin fulle støtte til palestinsk krav som vil ødelegge Israel og advarte «mot en utvikling i Israel mot en ‘jødisk stat’». Med slike mål er kanskje ikke hennes demonisering av Israel så ulogisk likevel?

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart