snublestein
Snublesteinen før og etter vandaliseringen. (Foto: Privat)

Hva får noen til å hakke et minnesmerke etter en Holocaust-overlever i stykker?

I 2013 ble det lagt ned to såkalte snublesteiner i Haugesund til minne om to jøder fra byen som ble sendt til nazistiske konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig. Den mest kjente var handelsmannen Moritz Rabinowitz, som, ifølge en medfange, ble sparket og slått til døde i Sachsenhausen 27. februar 1942.

Den mindre kjente var Georg Rechenberg, som overlevde utryddelsesleirene Auschwitz og Dachau. I løpet av de siste dagene har imidlertid hans minnesmerke i Haugesund blitt slått i stykker.

Vandaler har ødelagt viktig minnesmerke i Haugesund sentrum, melder Haugesunds Avis.

– Noen har gått aktivt inn for å ødelegge, sier Arnstein Olaisen til avisen. Olaisen er initiativtaker til snublesteinene i byen og tidligere redaktør i Haugesunds Avis.

– Det ser ut som at noen har brukt spett eller annet verktøy og hogd vekk messingbeslaget som ligger oppå steinen, sier Olaisen.

De private bildene MIFF har fått tilgang til viser snublesteinen før og etter vandaliseringen. Det første bildet ble tatt 27. november 2020, da det ble satt ut minnelys på stedet. Det andre bildet er tatt i dag 4. januar.

Bilde av snublesteinen tatt 27. november 2020.

Snublesteinen til Rabinowitz er ikke rammet av vandaliseringen.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart