Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Spørsmålet Store Norske Leksikon ikke vil svare på

Store Norske Leksikon. (Skjermdump fra snl.no)
Etter kritisk søkelys fra MIFF ble anti-israelsk akademiker fjernet som forfatter av artikkelen om MIFF.

Leksikon bruker anti-israelsk akademiker i samrøre med antisemitter til å skrive om MIFF, meldte miff.no 23. januar. Hovedforfatteren av Store Norske Leksikons innlegg om MIFF hadde en lang historie med sterke anti-israelske uttalelser og samrøre med noen av Norges mest kjente antisemitter.

Samme dag sendte MIFF følgende spørsmål til SNLs ledelse:

1. Var SNL kjent med Roar Madsens mangeårige anti-israelske aktivitet?

2. Er det i tråd med SNLs etiske regelverk at en akademiker med sterkt personlig engasjement for å fjerne en jødisk stat skriver om en interesseorganisasjon som er opprettet for å støtte en jødisk stat?

3. Hvorfor blir MIFF «regnet som nokså ytterliggående», mens en slik karakteristikk ikke blir gitt for eksempel til Palestinakomiteen?

4. Hva vil SNL gjøre i denne saken for å gjenopprette tilliten til leksikonet hos 11.000 MIFF-medlemmer?

Samme dag fikk MIFF svar fra Erik Bolstad, sjefredaktør i SNL. Vi gjengir den i sin helhet:

«Artiklene om MIFF og Palestinakomitéen ble opprinnelig skrevet for det nynorske leksikonet Allkunne, som SNL overtok i fjor. Vi overførte en del av artiklene fra Allkunne til SNL, før Allkunne ble avviklet i fjor. Artiklene i Allkunne var gjennmgående gode, de hadde gått gjennom omfattende kvalitetssikring før publisering, med behandling i eget redaksjonsråd og av ulike fageksperter. Vi gjorde rask kvalitetssikring av artiklene før de ble importert til SNL i fjor.

Jeg er enig i at artikkelen om MIFF kunne vært bedre, og at dette burde vært fanget opp da vi imporerte artikkelen. Jeg har gjort enkel redigering av den nå, og skal be fagansvarlig om å ta en ekstra titt på den.

Roar Madsen er ikke fagansvarlig for noen temaer som har med Israel eller Midtøsten å gjøre i SNL. Han er fagansvarlig for Nord-Irlands historie.»

Etter MIFFs henvendelse har både Bolstad og fagansvarlig Olav Garvik gjort betydelige endringer i artikkelen om MIFF artikkel, og den anti-israelske skribenten Roar Madsen er fjernet som forfatter.

Flere av feilene som MIFF påpekte 23. januar er borte, men følgende feil står igjen:

«Organisasjonen vert av mange rekna som nokså ytterleggåande, og vert kritisert for å tolka det meste av israelkritikk som antisemittisme.»

I tillegg er det lagt til i samme avsnitt:

«MIFF har dessutan ved fleire høve vore truga med utestenging frå YouTube etter å ha brukt kanalen til å publisera videoutdrag frå til dømes Hamas-tv om jødehat og oppmoding til terror.»

25. januar sendte MIFF følgende tilbakemelding på dette:

«Hvem er det som regner MIFF som ytterliggående? Vi støtter Israel på samme måte som Barack Obama, Joe Biden og andre statsledere som tydelig har gitt sin støtte til Israel som en jødisk stat. Det fremstår useriøst og gjengi slike anonyme anklager i en leksikonartikkel. Hvem er det som kritiserer oss for å tolke det meste av Israel-kritikk som antisemittisme? Er dette korrekt?

At Hamas-klipp er blitt fjernet fra MIFFs YouTube-kanal kan ikke brukes som et eksempel på at vi er omstridt. Vi er jo helt enig med YouTube om at slik kommunikasjon fra Hamas ikke hører noe sted hjemme, og har bare publisert det for å sette offentlig søkelys på det. YouTube har ikke noe problem med at disse samme klippene blir publisert med mer kontekst og redaksjonell omtale, og det har MIFF rettet seg etter.» (I lenken er artikler om YouTube-episodene.)

SNL har ikke svart på dette, til tross for purring sendt 30. januar.

– Begrep som ytterliggående er et synseord som åpenbart ikke passer på MIFF – dersom man legger til grunn en vitenskapelig gjennomgang av hva MIFF står for. Det samme gjelder påstanden om at MIFF påstår at det meste av Israel-kritikk er antisemittisme. Det må kunne følges opp med dokumentasjon for at påstanden er sann, for dette dreier seg om faktum. Endelig er eksemplet fra YouTube useriøst når man kjenner til hvordan YouTube opererer, kommenterer Jan Benjamin Rødner, advokat og nestleder i MIFFs hovedstyre.

SNL hevder at de er et «komplett oppslagsverk skrevet av fagfolk, og innholdet er vitenskapelig fundert». Fortsatt ser det ikke ut til at SNL klarer å leve opp til sin egen standard.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart