Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

MIFF påpeker flere feil på UDs nettside

Utenriksminister Anniken Huitfeldt. (Foto: Arbeiderpartiet, flickr)
MIFF krever at feilene rettes opp og at Israel ikke gis særbehandling.

MIFF har sendt følgende brev til Utenriksdepartementet:

Feil på Utenriksdepartementet nettside

Vi viser til denne siden på Utenriksdepartementets nettside:

1. Her opplyses det at Jerusalem er hovedstad i Israel «iht Knessets vedtak 30.07.80». Dette er feil. Jerusalem ble erklært som Israels hovedstad iht. Knessets vedtak 23. januar 1950, se https://israeled.org/knesset-declares-jerusalem-capital/

2. UD skriver om Jerusalem som hovedstad: «Ikke anerkjent av Norge, jfr FNs sikkerhetsråds resolusjon 478.» Resolusjon 478 dreier seg om noe annet enn om Jerusalem er Israels hovedstad eller om den er anerkjent som sådan og er irrelevant for saken. Denne resolusjonen er ikke bindende og har intet å gjøre i denne listen.

3. I listen over statsnavn og hovedsteder er det bare Israel som har fått noen merknad av en slik karakter. Det er bare tre andre land som har fått noen merknader og de er av en faktisk og upolitisk karakter: For Elfenbenkysten opplyses det at hovedstaden er Yamoussoukru og at regjeringssete er Abidjan. For Kosovo opplyses det at landet ble erklært uavhengig fra Serbia 17.02.2008. For Nederland opplyses det at hovedstaden er Amsterdam og at regjeringssete er i Haag.

4. 16. november 2022 skrev UD til MIFF i e-post fra avdelingsdirektør Tuva Bogsnes: «Et lands valg av hovedstad er i seg selv ikke gjenstand for anerkjennelse fra andre land. Dermed foreligger det heller ikke noe dokument hos norske myndigheter som formelt anerkjenner «nye» hovedsteder i enkeltland.» Dette viser at «opplysningen» om at Norge ikke har anerkjent Jerusalem som hovedstad i beste fall er en misforstått opplysning som er i strid med fast praksis for alle andre stater. Indirekte innebærer påstanden en usannhet, nemlig at Norge og andre land anerkjenner hovedsteder, hvilket de ikke gjør. Dette fordi spørsmålet om hva som er en hovedstad ikke er gjenstand for anerkjennelse fra andre land, men om konstatering av faktum, nemlig om byen er sete for de sentrale statlige institusjonene.

5. Går man til Palestina i UDs liste over statsnavn og hovedsteder opplyses det at hovedstaden er Jerusalem (proklamert) og Ramallah (administrativt). Dette på tross av at staten Palestina ikke er anerkjent av Norge, hvilket det ikke gis noen opplysning om. Det opplyses heller ikke at ingen stat har anerkjent Jerusalem som Palestinas hovedstad, proklamert eller ei. Det gis ingen tilleggsopplysning som kaster noen tvil om opplysningene om Palestina på den måten som det gis for Israels hovedstad. Palestinske selvstyremyndigheters institusjoner ligger ikke i Jerusalem, men i Ramallah. Jerusalem ligger ikke innenfor det området som i henhold til Oslo-avtalene er under PAs administrasjon og byen tilfredsstiller ikke kravet til å være hovedstad i et land som ikke er anerkjent av Norge.

På denne bakgrunn krever Med Israel for fred at «opplysningene» om datoen for Knessets beslutning rettes opp eller helst fjernes og at «opplysningen» om manglende anerkjennelse fjernes. Det er ikke noen grunn til en slik feilaktig særbehandling av staten Israel.

Vi ber om snarlig svar.

Med vennlig hilsen,

For Med Israel for fred

Lars Johan Nordgård, styreleder hovedstyret

Jan Benjamin Rødner, nestleder hovedstyret

Conrad Myrland, daglig leder


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart