Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Kongen: Skal vi kondolere Israel? Utenriksdepartementet: Nei

Hans Majestet Kong Harald. (Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff)
To dager etter at Hamas angrep Israel frarådet Utenriksdepartementet (UD) kong Harald å kondolere, skriver Dagbladet.

Lørdag 7. oktober ble Israel utsatt for en massakre som krevde over 1400 menneskeliv og over tre tusen skadde. Den islamistiske terrorgruppen Hamas og andre palestinske terrorgrupper tok over 240 gisler fra Israel, inkludert småbarn og eldre kvinner og menn.

Det enorme omfanget av terrorangrepet var for alvor begynt å komme for dagen mandag 9. oktober. Ut fra korrespondanse som Dagbladet gjengir, var Kongehusets hoffsjef og UDs protokollsjef i kontakt for å avklare om Kongen skulle sende kondolanser.

På kvelden mandag 9. oktober svarte Utenriksdepartementet nei. I den iskalde byråkratiske språkdrakten lyder det: «Departementets tilrådning er at det ikke kondoleres fra H.M. Kongen i tilknytning til konflikten mellom Israel og Hamas. Det er i tråd med hovedregelen om at kondolanser i tilfeller hvor tap av liv og materielle ødeleggelser er forårsaket av menneskelige handlinger med et politisk motiv (f.eks. terrorhandlinger), går fra regjeringen (stats- eller utenriksminister). I lys av konfliktens politiske natur vurderes det som naturlig at ev. kondolanser i det foreliggende tilfellet går fra regjeringen.»

Dagbladet opplyser at Kongen tidligere har sendt kondolanser ved en rekke terrorangrep, for eksempel i Christchurch i New Zealand i 2019 og Istanbul i 2016.

Dagbladet skriver:

«Dagbladet har stilt Slottet spørsmål om hvorfor kongen kondolerte i tilfeller som New Zealand og Istanbul, og ikke nå. Og i hvilken grad kondolansene er styrt av politisk betenthet, popularitet og/eller diplomati, framfor lidelse og omfang.

Slottet har torsdag formiddag ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Dagbladet har også stilt spørsmål om UDs tilrådning hadde vært lik dersom Støre hadde omtalt Hamas som en terrororganisasjon før den 9. oktober.

UD har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse.»

Hvis du er forbitret over hvordan den jødiske staten blir behandlet av politikere og medier i Norge, så vet du hvilken organisasjon du kan melde deg inn for å gjøre noe med det! Se skjema under.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart