Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hva sier palestinerne selv til Espen Barth Eides ønske om å «styrke de palestinske selvstyremyndigheter»?

Utenriksminister Espen Barth Eide. (Foto: UN Mission of Norway/Pontus Höök)
Utenriksminister Espen Barth Eide sier dagens møte med arabiske og europeiske ministre i Oslo vil drøfte å «styrke de palestinske selvstyremyndighetene og fornye internasjonalt samarbeid for å realisere en tostatsløsning».

Hva tenker palestinerne selv om agendaen til den norske utenriksministeren?

64 prosent av palestinerne ønsker ikke at palestinske selvstyremyndigheter (PA) skal ha noen rolle når framtiden til Gaza-stripen skal drøftes etter krigens slutt.

68 prosent mener PA har blitt en byrde for det palestinske folket.

64 prosent sier at de er imot en tostatsløsning. 69 prosent sier at de støtter væpnet intifada (opp 11 prosentpoeng siste tre måneder). 58 prosent sier de støtter oppløsning av PA (opp 6 prosentpoeng siste tre måneder).

Bare 14 prosent av palestinerne er fornøyd med PA, 11 prosent med Mahmoud Abbas og 10 prosent med PAs statsminister Mohammad Shtayyeh.

Dersom det var valg på palestinsk president nå, ville Abbas ha fått 16 prosent av stemmene, Hamas-leder Ismail Haniyeh ville fått 78 prosent.

64 prosent tror at Hamas kommer til å ha kontroll på Gaza-stripen etter krigen. 11 prosent tror det blir en PA-samlingsregjering uten Abbas som leder, 7 prosent tror det blir PA styrt av Abbas, og 2 prosent tror det blir en samlingsregjering.

Når de får spørsmål om hva de selv foretrekker, sier 75 prosent av palestinerne på Vestbredden og 38 prosent av palestinerne på Gaza-stripen at de ønsker Hamas skal styre Gaza etter krigen. 16 prosent svarer PA-samlingsregjering uten Abbas, 7 prosent svarer PA med Abbas, 3 prosent et arabisk land, 3 prosent en samlingsregjering med Abbas og 2 prosent de israelske forsvarsstyrkene.

Når palestinerne får spørsmål om hvilken politisk bevegelse de støtter mest, har oppslutningen om Hamas doblet seg fra 22 til 43 prosent de siste tre månedene, etter at Hamas-terroristene drepte over 1200 israelere, skadet tusenvis og tok 250 gisler.

Tallene har MIFF fra den siste meningsmålingen til Palestinian Center for Policy and Survey Research, tatt opp mellom 22. november og 2. desember.

82 prosent av palestinerne på Vestbredden og 57 prosent av palestinerne på Gaza-stripen sier det var riktig av Hamas å angripe Israel 7. oktober. 12 prosent på Vestbredden og 37 prosent på Gaza-stripen sier det var en feil. Dette bekrefter en tidligere palestinske meningsmåling som også viste at støtten til 7. oktober massakren er stor, og størst blant palestinerne på Vestbredden som er dominert av palestinske selvstyremyndigheter som den norske utenriksministeren vil styrke.

Espen Barth Eide begrunner toppmøtet i Oslo slik.

– For det må være noen voksne hjemme i denne helt forferdelige situasjonen, før det rakner fullstendig, sier utenriksministeren til NRK. Voksne har som regel den fordel at de har utviklet en evne til å realitetsorientere seg.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.
Kategorier

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart