Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Regjeringens retorikk gir voldspøblene overmot

Fredag 8. mars ble en mann i 50-årene brutalt angrepet i Sandefjord fordi han møtte fram med et israelsk flagg til markering av kvinnedagen. Han måtte være ett døgn på sykehus etter hendelsen med store smerter i hode og nakke. (Foto: Privat)
En mann i 50-årene ble banket opp i Sandefjord fredag 8. mars. Hører du noen politikere som protesterer?

Personer som ville vise støtte til voldtatte jødiske kvinner fikk ikke delta under markeringen av kvinnedagen i Oslo fredag, meldte NRK 8. mars. Samme dag ble en mann med et Israel-flagg banket opp i Sandefjord, og flagget ble påtent, meldte Sandefjords Blad.

Nå tre dager senere har du sikkert sett mange norske politikere og redaktører som har protestert på det kraftigste mot at norske jøder på slike måter blir fratatt sin ytringsfrihet og møtt med vold?

Nei, dessverre har du ikke det. Hvorfor er det så få politikere som forstår å stå opp mot antisemittisme når de ser den utfolde seg foran øynene sine?

I desember samlet åtte av ni partier på Stortinget seg om et «opprop mot antisemittisme» (bare Rødt var ikke med). «Vi er bekymret for den økende forekomsten av demonisering av og vold mot jøder i Europa, i lys av krigen mellom Hamas og Israel,» erklærte lederne. Mange fine ord fulgte, og det endte med følgende erklæring: «Det er ikke jødenes ansvar alene å bekjempe antisemittisme, fordommer og rasisme. Det er vårt felles ansvar.»

Men er det noen politikere som har tatt ansvar i løpet av helgen? Er det noen som har fordømt at arrangørene av Kvinnedagen nektet 30-50 jødiske aktivister med venner å gå i toget for å peke på skjebnen til de kvinnelige israelske gislene? Fra fredag kveld til mandag morgen lå voldsofferet på sykehus i Vestfold fordi han var banket opp av voldspøbler. Har noen politikere kommet på besøk til ham, har noen fordømt at han ble slått og sparket bare fordi han stod i byen med et israelsk flagg?

– 10 til 15 muslimer angrep meg fordi jeg stod med et israelsk flagg for å sette fokus på kvinnelige gisler i Gaza som er drept og voldtatt, forteller mannen fra Sandefjord til MIFF. Sandefjords Blad skriver: «På en video SB har fått tilsendt fra hendelsen kan man se at den voksne mannen som holdt Israel-flagget blir liggende på bakken, mens to politibetjenter forsøker å skjerme ham fra flere andre som forsøker å slå og sparke mannen.» I noen medieomtaler er episoden omtalt som en slåsskamp – til podkaster Henrik Beckheim forteller voldsofrene at de ble angrepet ut av det blå og mannen som ble mest alvorlig skadet ble sparket da han lå nede.

Voldsofferet ble innlagt på sykehuset fram til lørdag kveld med store smerter i hodet og nakken. Angriperne tok det israelske flagget og tente på det. Voldsofferets kjæreste ble også angrepet av pøbelen. Da hun forsøkte å beskytte kjæresten sin som lå nede og ble sparket, ble kvinnen selv slått hardt i brystkassen. Slik var kvinnedagen i Sandefjord 8. mars 2024.

«Krig og konflikt utenfor Norges grenser skal aldri legitimere hets, hatefulle handlinger eller vold overfor norske borgere eller norske minoriteter. Det skal ikke legitimeres uansett,» skrev politikerne i desember. Men hvorfor sier de det ikke høyt og tydelig i mars?

Dessverre har vi nå en regjering som ikke sier noe for å dempe voldspøbelen, i stedet bidrar regjeringens retorikk snarere til å oppildne dem.

To politifolk i Sandefjord gjorde tilsynelatende en god innsats for å redde voldsofferet bort fra den livsfarlige situasjonen, men hvordan kan norske politikere akseptere en situasjon hvor voldspøbelen ikke bare fikk gå fri, men også brenne Israel-flagget som offeret hadde tatt med seg i en fredelig markering til støtte for jødiske kvinner? MIFF har spurt Sør-Øst politidistrikt på X hvor mange av angriperne som er blitt arrestert i løpet av helgen.

Kampen mot antisemittismen vinnes ikke med blomstrende ord i opprop, men med resolutt fordømmelse og handling mot haterne som bruker politisk vold og trakassering.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart