Ine Eriksen Søreide møtte Benjamin Netanyahu søndag 7. januar 2018. (Foto: GPO/Flickr)
Ine Eriksen Søreide møtte Benjamin Netanyahu i Jerusalem søndag 7. januar 2018. (Foto: GPO/Flickr)

Utenriksminister Søreides svar om palestinsk terrorlønn

Vil fortsatt ikke kutte i bistanden til de palestinske selvstyremyndighetene.

Onsdag 22. mai 2019 sendte stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen (FrP) følgende skriftlige spørsmål til utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H):

29. november 2018 stemte det nederlandske parlamentet med overveldende flertall for en resolusjon om å kutte bistanden til den palestinske selvstyremyndigheten (PA) med 1,5 millioner euro, om ikke PA avslutter det finansielle insentivet til terrorisme gjennom «martyrfondet». Vil utenriksministeren vurdere en tilsvarende reduksjon av bistanden til den palestinske selvstyremyndigheten (PA), i tråd med vedtaket i det nederlandske parlamentet?

Amundsens begrunnelse for spørsmålet kan du lese i MIFF-artikkelen – Norge må markere at indirekte terrorfinansiering ikke kan aksepteres.

Stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen (FrP). (Foto: Privat/ Facebook)

Tirsdag 28. mai ble utenriksministerens svar publisert på Stortingets nettside. MIFF gjengir det her i sin helhet:

Norge er kritisk til de palestinske selvstyremyndigheters (PA) nåværende støtteordning til fanger og deres familier. Fra norsk side har det ved gjentatte anledninger blitt formidlet tydelig til selvstyremyndighetene at støtteordningen er uakseptabel. Norge arbeider for å endre støtteordningen, og leder nå, på vegne av andre berørte givere, en dialog med PA om spørsmålet. 

De palestinske selvstyremyndighetene har gjentatte ganger siden 2013 forsikret norske myndigheter om at ingen norsk bistand til PA, inkludert budsjettstøtten, går til palestinske fanger. 

Dette ble igjen bekreftet under mitt besøk til Ramallah i mars i år da jeg møtte president Mahmoud Abbas. Statsminister Erna Solberg fikk tilsvarende bekreftelse da hun møtte Abbas 10. februar. 

Flere andre store givere, som Norge har tett dialog med i dette spørsmålet, har mottatt liknende forsikringer. Norsk budsjettstøtte formidles via Verdensbankens giverfond for budsjettstøtte til PA. Denne Verdensbankmekanismen etterlever høye internasjonale standarder for åpenhet og kontroll over pengebruken.

Les om vedtaket i Nederland i artikkelen – Norge bør følge etter Nederland for å presse fram slutt i terrorbelønning.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart