Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Det israelske flagget

Flagget ble "født" i Basel i Sveits i 1897, under Den første zionistkongressen. Det var David Wolfsohn som fikk inspirasjonen. Han mente at jødene allerede hadde et flagg. Det var hvitt og blått. Det er tallit, som den troende jøden svøper seg inn i når han ber. Det er altså utgangspunktet for det israelske flagget.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Det israelske flagget har en helt spesiell symbolverdi.
Det israelske flagget har en helt spesiell symbolverdi.

Theodor Herzl var et barn av det nasjonalistiske 1800-tallet, og forstod hvor viktig flagget var. Han valgte Wolfsohns enkle utkast foran andre, mer utsmykkede flagg.

Stripene kommer altså fra bønnesjalet og den hvite bakgrunnen symboliserer renhet. Davidsstjernen har en mer gåtefull historie. Navnet skriver seg fra en legende som sier at David hadde stjernen på skjoldet sitt. Men det er ikke et spesielt jødisk symbol.

Allerede på 1200-tallet brukte jødene davidsstjernen som symbol i Praha, hvor de fikk lov til å ha et flagg. Det ble populært å bruke davidsstjernen som symbol i bøker og på jødiske gravsteiner. På 1800-tallet var det kjent av både jøder og ikke-jøder som et jødisk symbol. Nazistene brukte det på jødenes gule armbind.

Da David Ben-Gurion leste Israels uavhengighetserklæring i 1948, stod flagget ved siden av ham, selv om loven som gjorde offisielt til Israels flagg ikke ble vedtatt før seks måneder etter.
Ikke alle har godtatt at Israel er kommet for å bli. Men før uavhengighetsdagen blir tre kvart million små plastflagg til 10 kr stykket solgt i Israel. De blir festet til bilvinduene.

Men mer enn de fleste andre lands flagg, følger det også med i tragedier. Kisten falne soldater blir begravet i, er innhyllet i flagget.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart