Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Gjerdet gir framgang for Jenin

I byen Jenin, som ligger helt nord på Vestbredden, oppstod de hardeste kampene under Operasjon Forsvarsmur våren 2002. I lang tid var det Jenin som sendte ut flest selvmordsbombere. (Se egen temaside: Hva skjedde i Jenin?)

I tiden etter kampene våren 2002 var IDF stadig ute på raid og aksjoner i Jenin. De jaktet på terrorister, og israelske tanks var et nesten fast innslag. Men så ble sikkerhetsgjerdet ferdig i dette området. Det endret hele situasjonen, for det gjorde stort sett slutt på terroren: Terroristene kunne ikke lenger komme fra Jenin og inn i Israel.

Israelerne trenger derfor ikke lenger å patruljere inne i byen. Det er ikke lenger portforbud, altså at folk må holde seg innendørs i lange tider. Israelerne har fjernet et system med veisperringer og kontrollposter inne i Jenin, så palestinerne kan bevege seg fritt der. Men det er fremdeles kontrollposter i utkanten av byen.

Ifølge et medlem av det palestinske rådet er det blitt 70 % mer «natteliv» i Jenin det siste året. Det dreier seg om menn som sitter på kafé utover kvelden, og kvinner som besøker hverandre. Mens israelerne kontrollerte Jenin, måtte folk ofte holde seg innendørs. Nå har israelerne trukket seg ut fra byen, og folk nyter den økte friheten.

Lite arbeid
Før palestinerne startet intifadaen i september 2000, hadde tusener av innbyggerne i Jenin jobb i Israel, lovlig og ulovlig. Pengene fra dem utgjorde et viktig inntektsgrunnlag. Omfattende biltyverier i Israel bidro også til inntekten (når bilen ble kjørt det korte stykket inn på Vestbredden, kunne ikke israelsk politi gjøre noe mer). Men gjerdet har gjort alt dette umulig.

Nå når noe av stabiliteten er kommet tilbake til Jenin, er mangel på arbeid og inntekter det kanskje største problemet for mange. 2 500 menn får lov til å arbeide i Israel. Det hjelper, men de er jo få. Det har vært en del byggevirksomhet, blant annet har FN (UNRWA) bygget opp igjen de delene av flyktningeleiren som ble rasert våren 2002. Men mange faller utenfor og har ikke arbeid.

Folk flest har lite å kjøpe for. De kjøper helt nødvendige ting og kanskje noe billig pynt. Gullsmedene klager over at få vil kjøpe gull. Det er flere som vil selge, for de trenger pengene.

Håp om bedring
Det finnes en rekke planer for å bedre økonomien. En av de større er en industrisone i nærheten av Jenin. Håpet er at 10 000 palestinere en dag vil ha arbeid der. Flere EU-land er interessert i prosjektet.

Også ved Jenin har gjerdet avstengt noen av de palestinske bøndene fra noen av deres jorder. Israelerne har hevdet at det ikke trenger hindre bøndene i å dyrke jordene. Nå vil noen forsøke. De har sagt at de vil forsøke å dyrke tobakk på «Israel-siden» av gjerdet. Israel håper at det skal gå greit.

En positiv faktor i økonomien er at flere får anledning til å besøke i Israel for å handle. Inntil for få måneder siden gav Israel bare 100 besøkstillatelser i måneden til forretningsfolk fra Jenin. Nå er det økt til 1000 besøk i måneden. De kommer for å kjøpe eller selge billige varer i Israel: Klær, frukt, hva som helst som de kan tjene penger på. Noen mener at økonomien er i ferd med å ta av, det er igjen snakk om kapital og investeringer.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart