Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Hamas-ledere kan reise i Europa, men ikke vi

11. september 2005 (merk datoen) unngikk en general i det israelske forsvaret - Doron Almog - så vidt å bli arrestert i London. Almog har nå sluttet i aktiv tjeneste. Men han var tidligere sjef for kommando sør, som inkluderer Gaza.
Den pensjonerte generalen Doron Almog kom til London for å samle inn penger til handikappede barn, men ble tiltalt for krigsforbrytelser. (Foto: Sa'ar Ya'acov, GPO)

11. september 2005 (merk datoen) unngikk en general i det israelske forsvaret – Doron Almog – så vidt å bli arrestert i London. Almog har nå sluttet i aktiv tjeneste. Men han var tidligere sjef for kommando sør, som inkluderer Gaza.
Etter begjæring fra en pro-palestinsk organisasjon utstedte Bow Street Magistrate’s Court en arrestordre på Almog. Almog var på vei til London for å innvie den første landsbyen i verden for handikappede barn. Arrestordren gjaldt «krigsforbrytelser». Rent konkret skulle det dreie seg om at han i 2002 hadde gitt ordre om å rasere 59 palestinske hjem i Rafah på grensen mellom Gaza-stripen og Egypt.

Så vidt mine israelske kilder har klart å finne ut, er dette den første gang i historien at det er utstedt en arrestordre i Storbritannia for krigsforbrytelser. Det nærmeste er den tidligere diktatoren i Chile, Augusto Pinochet, som ble arrestert på bakgrunn av en utleveringsbegjæring fra Spania. Pro-palestinske grupper har en rekke ganger tidligere forsøkt å få utstedt tilsvarende arrestordrer, men ingen britisk rett har godtatt det tidligere.

Da retten hadde utstedt arrestordren, var det noen som gjorde den kjent for den israelske ambassaden i London. Ambassaden sørget da for at Almog fikk beskjed mens han satt på flyet om ikke å gå ut av det. Han fulgte anbefalingen, og reiste tilbake til Israel med samme fly. – Den palestinske gruppen har klaget på at dette ble gjort kjent for israelere, og mener at noen bør straffes for det.

Universell jurisdiksjon
Bakgrunnen for at en slik arrestordre kan utstedes, er at Storbritannia har innført såkalt «universell jurisdiksjon». Det vil si at britiske domstoler er gitt rett til å behandle «krigsforbrytelser» og «forbrytelser mot menneskeheten» og lignende uansett hvor i verden de er skjedd og selv om ingen briter er ofre. Tyskland, Spania og flere andre europeiske land har lignende regler. Best kjent i så måte har Belgia vært. På slutten av denne artikkelen viser vi til tidligere artikler som tar opp denne problematikken på bakgrunn av Belgias rolle i lignende saker.

De som står bak
Direktøren for et palestinsk «menneskerettighetssenter» (PCHR) sier at arrestordren er «en stor bragd». Det skaper presedens, slik arrestasjonen av den chilenske diktatoren Pinochet også gjorde.
Den britiske advokaten Daniel Machover har arbeidet på vegne av den muslimske gruppen i denne saken. Han er for øvrig jøde, og har også bodd i Israel. Han sier at Almog bør skaffe seg en god advokat. For han kommer til å bli ettersøkt internasjonalt. Også folk som den israelske stabssjefen Halutz og tidligere stabssjef Ya’alon vil bli ettersøkt. – I andre sammenhenger har Machover blant annet støttet at palestinerne har en «rett til å vende tilbake» som ingen andre flyktningegrupper fra den tiden har, og som ville bety slutten på Israel.
Israelske grupper på ytterste venstre fløy, blant annet Yesh Gvul, skaffer opplysninger om «krigsforbryterne», og finner blant annet ut når de reiser til utlandet.

Britene
Den britiske utenriksministeren Jack Straw har siden beklaget hendelsen. Han sier at «loven er loven», og «også Tony Blair kunne ha blitt arrestert hvis han hadde brutt loven». Men han sier også at regjeringen må formulere et klart standpunkt i denne saken. «Den nåværende situasjonen kan ikke fortsette.»

Denne episoden er nok en del av bakgrunnen for at Kim Howells, den britiske ministeren med ansvaret for Midtøsten, gir full støtte til Israel forsvarstiltak mot terror fra Gaza etter tilbaketrekningen. (Vi meldte det i nyhetene 30. september 2005.)

Voldsbruk i verden
Så langt bygger stoffet på flere artikler i israelske aviser på Internett (Y-net og Jerusalem Post). Resten er våre egne kommentarer.

Det er selvsagt at jødiske og israelske krigsforbryterne må arresteres, tiltales og dømmes etter nøyaktig de samme kriterier som folk av andre folk og religioner. Men det er jo absolutt ikke tilfellet i denne saken. Israelere blir behandlet etter langt strengere kriterier enn andre.

I en rekke artikler har vi omtalt ganske lite av all den ondskap ulike folk er blitt utsatt for – og som det dermed er noen som har gjennomført. Det er gjort av soldater fra arabiske land, vest-europeiske land, USA og en rekke andre land. Se linker på slutten av denne artikkelen under overskriften Noe om menneskers ondskap. Det er en, to og noen ganger tre nuller mer bak antall drepte enn Israel er blitt beskyldt for.

Israels militære metoder er «milde»
5. oktober 2004 skrev John Berg i Dagbladet at «selv om den israelske framferden i de palestinske områdene er brutal, er den skånsom sammenliknet med den taktikk russerne hittil har brukt» i Tsjetsjenia. I en lignende artikkel i Offisersbladet nr. 6 fra oktober 2004 skriver Berg: «Selv om vi kan mene at de israelske metodene på Vestbredden og i Gaza er harde, er de milde og effektive sammenlignet med russernes framferd i Groszny og andre steder i Tsjetsjenia.»
Som vi har tatt opp i Relativt skånsom krig, er Israels metoder «milde» ikke bare i forhold til russerne, men i forhold til de metodene amerikanere, briter, franskmenn og andre krigførende land bruker, både vestlige og andre.

Likhet for loven!
Vår oppfatning i denne saken er ganske enkel: Hittil er ingen tiltalt som krigsforbryter for noen «forbrytelse» som ligner noe av det israelere har gjort. Og enda verre: Det ingen planer om å tiltale noen heller. En hvilken som helst russisk, kinesisk eller amerikansk general kunne besøke Storbritannia uten noen form for risiko. For ikke å snakke om arabisk.

Riktignok er folk arrestert og dømt for krigsforbrytelser. Men da snakker vi om forbrytelser av en ganske annen kategori enn noe noen israelsk general har vært med på, i hvert fall de siste tiårene. Pinochet ble arrestert. Under hans styre ble over 2000 henrettet, og 1200 mennesker regnes fremdeles som forsvunnet og antakelig drept. Og ellers dreier det seg om store massakrer av forsvarsløse sivile, uten at det var et ledd i krigføring. Ingen er blitt tiltalt som krigsforbrytere for å ha brukt artilleri eller bomber mot områder hvor det var sivile hvis det var grunn til å tro at det også var væpnede fiender der. Ingen er blitt tiltalt for å ha rasert hus som et ledd i vanlig krigføring.

Vi siterer fra Egne regler for jøder:
«Å ødelegge tomme hus som et ledd i krigføring er altså nå blitt en krigsforbrytelse. Tror noen at russere, amerikanere, briter, franskmenn og andre har begynt å skjelve for at de skal bli trukket til Haag for bombing fra stor høyde, for å ha ødelagt bruer, for å rasere hele bydeler, osv.? Tror du at russere, amerikanere, briter, arabere, kinesere osv. frykter at hjelpearbeidere skal vurdere om noen tsjetsjener, iraker, serber, kurder, tibetaner eller afghaner er drept unødvendig? For ikke å si om noe hus skulle være ødelagt unødvendig i kampens hete?

Selvsagt ikke, og det har FN overhodet ikke tenkt seg. Disse reglene skal utelukkende gjelde for jøder. For mennesker ellers gjelder begrepet krigsforbrytelse bare når det er tale om rene massakrer, og da bare for dem som enten utfører dem, direkte medvirker til dem eller gir ordre til dem.»

Israelske generaler og politikere er langt unna å rammes av de reglene som gjelder for alle andre.

Noe om menneskers ondskap
Når Israel fordømmes…
Israelere og andre kjeltringer
(08.07.04)
Tyranner, kriger og folkemord (08.07.04)
Lov og rett i Belgia
(01.08.01)
Belgierne drepte ti millioner
(08.09.02)

Israelske «krigsforbrytelser» – egne regler for jøder:
Undersøkelseskommisjonen en alvorlig trussel
(27.04.02)
Egne regler for jøder
(04.05.02)

Beslektede temaer:
Belgisk rett og Israel
(24.02.03)
Lov og rett i Belgia
(01.08.01)
Relativt skånsom krig
(07.10.04)

Relaterte nyhetsnotiser:

ISRAELSK OFFISER:
– Hamas-ledere kan reise i Europa, men ikke vi
En israelsk brigader kan ikke delta på et videreutdanningskurs i Storbritannia fordi britiske venstreaktivister vil anmelde ham og få ham arrestert.
I september måtte tidligere sjef for IDFs Sørkommando, generalmajor Doron Almog, vende tilbake fra London uten å gå ut av flyet i frykt for arrestasjon.
De ferske trusslene mot brigader Aviv Kochavi bekrefter at Almogs situasjon ikke var enestående. Situasjonen skaper «sjokkbølger» blant de øverste israelske offiserene, skriver Ha’aretz.
– Situasjonen er absurd, sier en israelsk offiser.
– Sentrale Hamas-ledere kan reise rundt i verden som de vil, men Kochavi må være hjemme i frykt for å bli arrestert. Hamas-lederne har gitt direkte ordre til å gjennomføre angre mot sivile, men nå er de politikere og har beskyttelse, legger han til.
En Hamas-delegasjon besøker Moskva i dag. De har også fått invitasjon til land som Tyrkia og Sør-Afrika.
Loven i Storbritannia tillater privatpersoner å anmelde mennesker mistenkt for krigsforbrytelser, selv om den eventuelle forbrytelsen ikke er gjennomført på britisk territorium.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart