Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Inspirert av pizza, Jagland og Rødner

Peppes Pizza i Bergen og Torbjørn Jagland (ap) var inspirasjonskildene til MIFFs første nettsider.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

MIFFs NETTSTED FRA 1996 TIL 2001 Peppes Pizza i Bergen og Torbjørn Jagland (ap) var inspirasjonskildene til MIFFs første nettsider.

I vinter er det ti år siden den første enkle presentasjonen av organisasjonen ble publisert online. MIFFs første nettredaktør, Jan Sigve Særsten, forteller fra oppstarten:

Inspirert av nybakt pizza
– En tidlig høstkveld i 1994 hadde jeg besøk av Erik Danielsen, daværende leder av MIFF Bergen. Noen dager tidligere hadde jeg fått tilkobling til Internet, og vi surfet over hele kloden, begynner Særsten.

Sulten begynte etterhvert å melde seg.

– På løye, surfet vi etter mat. Da fikk vi opp Peppes Pizza i Bergen. Det var som å sitte på restaurant med menyen foran seg. Vi gjorde bestillingen, men hadde egentlig svært liten tro på at dette fungerte i virkeligheten.

Omlag en halvtime senere ringte det på døra. Et bud leverte nybakt pizza.

– Dette gjorde veldig inntrykk på oss, sier Særsten. De to MIFF-medlemmene brukte resten av kvelden på å drøfte fremtidens muligheter med den nye teknologien.

Visjoner fra Jagland og Rødner
Inspirasjon ble også hentet fra Arbeiderpartiets Torbjørn Jagland.
– På den tid snakket Jagland om fremtidens digitale klasseskille. Han snakket om vinnere og tapere, på samme måte som man på bedehuset snakker om å stå innenfor eller utenfor himmelrike, smiler Særsten.

Birøkteren fra Bømlo ville ha med seg MIFF til «himmels», og foreslo etablering av nettside på neste styremøte i MIFF Bergen.

Forslaget ble også godt mottatt i MIFFs hovedstyre, særlig av MIFFs initiativtaker Jan Benjamin Rødner. Han har hele tiden vist stor entusiasme overfor MIFFs muligheter på det verdensomspennende datanettverket. 20 år etter at Rødner og Leif Røssaak skapte begrepet og navnet «Med Israel for fred» på jakkemerker, hadde advokaten fra Oslo visjoner om å markere MIFF på Internett.

– Våren 1995 hadde Rødner en rettssak i Bergen. Jeg møtte ham i en matpause, og der drøftet vi hva vi ville ha som mål for en nettside for MIFF, forteller Særsten.

Reaksjoner skapte inntrykk
2. november samme år ble Jan Sigve Særsten bedt om å ta seg av den daglige driften av nettsiden. Noen måneder senere, på nyåret 1996, var den første enkle presentasjonen tilgjengelig, og nettstedet ble kontinuerlig utbygd. Fra 1998 var MIFFs nettside tilgjengelig fra domenenavnet www.israel-miff.no.

Plutselig hadde MIFF en kanal hvor man nådde langt flere enn gjennom medlemsavisen Midtøsten i fokus.

– Det gjorde inntrykk å lese statistikk over besøket. MIFFs internettsider skapte endring og aktivitet, forteller Jan Sigve Særsten. Nettstedet ble sitert av NRKs Dagsnytt 18, og Særsten noterte besøk fra organisasjoner, avisredaksjoner og universitet over hele jorden.

– Det gjorde også inntrykk å få e-post fra skolelever og studenter, med spørsmål om alt fra skolelekser til hovedoppgaver. Noen sendte grov sjikane og antisemittisk e-post, men det stadfestet bare at vi var på rett arena, sier Særsten.

– MIFFs nettsider skulle være et verktøy for å skape endring i norsk folkeopinion. Det er det også blitt, avslutter Særsten.

Etter fem år som nettredaktør, og en fantastisk frivillig innsats, fikk Jan Sigve Særsten avløsning i januar 2001. Samtidig ble MIFFs Internett-sider relansert under navnet Porten til Midtøsten.

MIFF og Internetts historie i Norge
I norsk målestokk var Med Israel for fred svært tidlig ute med å etablere seg på Internett. Tidlig i 1996 var det bare fem aviser som satset sterkt på sin Internett-utgave, og i 1996 hadde bare ca. 10 prosent av befolkningen tilgang på Internett. MIFFs etablering kom også før de fleste statlige etater satte i gang sine første spede initiativ på Internett.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart