Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Historikeren Ilan Pape om etnisk resning og 1948

I en reportasje 19.02.07 presenterer Aftenposten en ny bok av den ekstremt venstreorienterte israelske historikeren Ilan Pappe: "Den etniske rensingen av Palestina" (The Ethnic Cleansing of Palestine). Den påstår, ifølge Aftenpostens resymé, at Israels ledere før Uavhengighetskrigen 1947-49 "iverksatte" en systematisk etnisk rensing som "var planlagt i god tid" før FN den 29.11.47 vedtok å dele Palestina. Men i virkeligheten gikk det bare vel et halvt døgn fra dette vedtaket til araberne neste morgen startet krigen mot Israel. Det fins ikke historisk rom for noen "iverksettelse" av etnisk rensing på bare et halvt døgn.

Dette er en lederartikkel fra avisen Dagen 21. februar 2007. Gjengitt med tillatelse.

Ifølge Aftenpostens resymé påstår ekstremisthistoriker Pappe til og med at det var denne (ikke-eksisterende) etniske rensingen som «utløste» Uavhengighetskrigen. Men det er også svindel. Som historikeren Benny Morris skriver: Uavhengighetskrigen «ble initiert av den arabiske siden» («The Birth ..» s 60, sml «.. Victims » s 190). «Den israelske siden gikk ikke inn i krigen med noen plan om utstøtelse» (expulsion) av palestinaarabere.

Til og med i selve boktittelen til Ilan Pappe bor det et ruvende eksempel på ren anakronisme. For han behandler jo en tidsperiode da ingen ennå var begynt å bruke uttrykket «etnisk rensing». I stedet talte man om «folkeforflytning» (eng: «transfer») og «befolkningsutveksling» (eng: «exchange of populations»). Men det snakket man til gjengjeld ganske mye (og ofte ganske positivt) om (fordi det hadde skapt fred andre steder).

Og foranledningen var da følgende: Stornazisten Amin Haj al Husseini hadde iverksatt en fryktelig arabisk terrorbølge mot jøder og briter (1936-39). Britene svarte med Peel-kommisjonen. Den foreslo i 1937 å gi jødene 20 prosent av Vest-Palestina og Transjordania 70 prosent. Videre foreslo den «befolkningsutveksling» (1.250 jøder mot 225.000 arabere).

Altså: En britisk kommisjon foreslo «befolkningsutveksling». Og David Ben Gurion (pluss alle andre) drøftet deretter forslaget inngående.

Den debatten tok seg ellers opp igjen ved hver ny foranledning (så som for eksempel etter at Det britiske Arbeiderpartiet i et programvedtak i 1944 vedtok å gå inn for å «folkeforflytte» araberne ut av alle planlagte jødiske områder i en annen delingsplan).

Også jordanske, syriske, irakiske, egyptiske, amerikanske og britiske debattanter kan mellom 1937 og 1947 siterer på samme slags tanker som Ben Gurion.

Rundet 1920 hadde man med tvang «folkeforflyttet» store grupper grekere fra tyrkisk land og store grupper tyrkere fra gresk land. Og i 1947 fulgte simpelthen hele verden spent med på tvungen forflytning av store millionbefolkninger mellom India og Pakistan. Ingen kalte dette «etnisk rensing».


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart