Bli aktiv for Israel nå!

Koptisk biskop truet

Egypt forsøker å framstå som et forholdsvis sekulært og moderat muslimsk land. Men religiøse minoriteter har mye av de samme problemene som "vantro" har hatt i muslimske land i århundrer på bakgrunn av Omar-pakten.

Egypt forsøker å framstå som et forholdsvis sekulært og moderat muslimsk land. Men religiøse minoriteter har mye av de samme problemene som “vantro” har hatt i muslimske land i århundrer på bakgrunn av Omar-pakten.

Den største religiøse minoriteten i Egypt er de koptiske kristne. De utgjør 6-10 % av befolkningen (tallene er usikre, myndighetene ønsker å framstille dem så lave som mulig).
25. august 2008 meldte flere norske aviser, blant annet Vårt Land, at den koptiske biskopen Thomas fra Egypt fant å måtte avlyse et besøk til Stavanger 2. september. Han hadde i juli holdt en tale ved Hudson-instituttet i Washington DC i USA. Der fortalte han om den kulturelle og religiøse undertrykkelsen som kopterne lever under i Egypt. Han kritiserte den sterke rollen islam spiller i Egypt, og hevdet at dette fører til diskriminering av både koptere og andre ikke-muslimer.

Dette – at biskopen fortalte noe av sannheten om kopternes situasjon – førte til sterke reaksjoner i hans hjemby i Egypt, El Qussia. Han er blitt kritisert offentlig i moskeene. Enkelte egyptiske aviser har skrevet at biskopen bør fratas sitt statsborgerskap og bli erklært uønsket i Egypt.

Biskop Thomas turde derfor ikke reise til Stavanger, og heller ikke hjem til Egypt. Inntil videre ville han oppholde seg i USA.

Dette er slik kopterne har det i et forholdsvis moderat muslimsk land: Diskriminering og noen ganger direkte forfølgelse, men ingen utenforstående må få vite det. Men det kan bli verre: Ingen vet når islamister overtar i landet og hvordan det blir da. Erfaringene jødene har gjennom århundrene er ikke gode.

Ekstern lenke:
Truet av islamister – avlyser norgestur (Vårt Land, 25. august 2008)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0

Your Cart