Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Jordan vil køpe israelsk gass

Investeringshuset Clal Finance tror Jordan kommer til å kjøpe naturgass fra Israel, som en følge av problemene rundt leveransen fra Egypt.

Den nye situasjonen i Egypt etter revolusjonen har skapt problemer både for Israel og Jordan, hva gjelder gassleveransen. Kairo forsyner begge landene med enorme mengder gass årlig.

Vil måtte kjøpe av Israel
Men siden Hosni Mubaraks fall har gassrør på Sinai-halvøyen blitt ødelagt gjentatte ganger. Trolig er de skyldige ekstremistiske muslimer som er imot fredsavtalene som Egypt og Jordan har med Israel.

– Etter våre beregninger vil mangelen på tillit til den egyptiske leveransen tvinge Jordan til å kjøpe minst én milliard kubikkmeter med gass fra Israel hvert år, skriver investeringshuset Clal Finance-analytiker Yaron Zar i en rapport tirsdag forrige uke.

Årlig konsumerer jordanerne 3 milliarder kubikkmeter gass.

Tamar og Leviathan
Likevel vil det fortsatt ta noen år før israelerne vil kunne eksportere gass. Det første feltet som kommer i gang med produksjonen er Tamar, som ligger 90 km utenfor Haifa. Dette feltet inneholder nok gass til å forsyne Israels nasjonale behov i en årrekke framover.

Men når Leviathan-feltet derimot står klar til å utvinnes, et felt som er over dobbelt så stort som Tamar, vil Israel bli en gasseksporterende nasjon. Dette kan løfte den voksende israelske økonomien mot nye høyder.

Prisstigning på Egypt-gass
Zar forklarer at utviklingen nok har blitt noe forsinket, på grunn av utfordringer ved byggingen av Tamar-prosjektets andre produksjonsrigg i Texas.

Det egyptiske gasselskapet har også forklart at selv om leveransen til sine to naboland vil fortsette, vil de ikke få den samme rabatterte prisen som de nøt under Mubarak. Høyere priser på naturgass er derfor nok et punkt som kan tvinge Jordan til å handle fra Israel.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart