Palestinerne trenger nye ledere

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

 

På tross av at Bush unngikk å nevne Yassir Arafat ved navn, var mandagens tale om en fremtidig palestinsk stat den sterkeste kritikken den amerikanske presidenten har kommet med av den palestinske lederen hittil. Bush gjorde det klart at han ikke tror fred og statsdannelse vil bli oppnådd for palestinerne så lenge Arafat er deres leder.

– Når palestinerne har nye ledere, nye institusjoner og nye sikkerhetsordninger med sine naboer, vil USA støtte opprettelsen av en palestinsk stat hvor grensene og innholdet i statens suverenitet vil være midlertidige inntil de er løst ved en endelig avtale for Midtøsten, sa Bush. USAs presidents tale [full versjon på engelsk] er en støtte til Israels statsminister Ariel Sharons politikk, som vektlegger at terroren og volden må stanse og reformer i PA gjennomføres før man kan gå videre til en palestinsk statsdannelse.
Diplomatiske kilder i Washington sier at Bushs tale var den tøffeste de har hørt ham holde mot de palestinske selvstyremyndigheter.

Jerusalem fornøyd
Minister uten portefølje i den israelske regjering, Dan Naveh, sier at Bushs tale representerer «slutten på den arabiske æra, og en seier for Israel». Offisielle israelske talsmenn påpeker hva Bushs tale ikke inneholdt: Ikke et krav om umiddelbar tilbaketrekning fra Vestbredden, ikke krav om at Israel skal tilbake til 1967-grensene og ikke en stram kalender for videre forhandlinger. Bush nevnte ikke en gang den mye omtalte fredskonferansen for Midtøsten som USA tidligere har ønsket skal komme i løpet av sommeren.

Politisk drap på Yassir Arafat
– Arafat ble politisk myrdet av president George W. Bush mandag, skriver Ha’arets korrespondent David Landau. Bushs dom er at Arafat er den skyldige part i konflikten. (25.06)

IDF presenterte ny stridsvogn
Mandag presenterte det israelske forsvaret en ny generasjon Merkava-stridsvogn, Merkava IV, som omtales som «verdens sikreste stridsvogn». (25.06)

Renten opp til 9,1 prosent
Israels nasjonalbank satte mandag renten opp med to prosentpoeng, til 9,1 prosent. (25.06)

Vil angripe Hamas på Gaza-stripen
– Israel forbereder et omfattende angrep på Hamas på Gaza-stripen, sa statsminister Ariel Sharon mandag. (25.06)

Selvmordsbombe avverget
Politiet sier en stor selvmordsbombe ble avverget i Beit Shemesh-området mandag kveld. Det har også kommet advarsler om at nye palestinske angrep er under forberedelse i Jerusalem-området.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart