Åtte palestinere drept

– Jeg vil uttrykke sorg fordi sivile palestinere ble rammet, sa forsvarsminister Shaul Mofaz onsdag kveld, etter at åtte palestinere ble drept i en protestmarsj i Rafah tidligere på dagen.
Media rapporterte i går sterkt overdrevne dødstall fra denne hendelsen.
– Ingen soldat eller noen offiser ga eller mottok ordre om å skyte direkte mot sivile, sa Israels forsvarssjef Moshe Ya’alon. IDF etterforsker nå hva som førte til eksplosjonen.
Hæren vurderer å offentliggjøre bilder som viser at menneskegruppen ikke ble beskutt med overlegg, og at antallet drepte er lavere enn det palestinerne hevder.
I følge rapportene som kommer frem i israelske medier, gikk de drepte palestinerne i en protestmarsj som var ledet av væpnede militsmenn. IDF skal ha skutt stridsvogn-granater mot tomme bygninger i området for å spre demonstrantene. Israelske bakkesoldater i nærheten fryktet for å bli angrepet. En av granatene som ble skutt for stanse protestmarsjen har tatt feil kurs, og muligens utløst en bombe som var plassert av palestinerne på veien.
Jerusalem Post skriver: «Hendelsen var det verst tenkelige scenario for hærsoldatene som har beveget seg forsiktig og hensynsfullt i det tett befolkede området, og gjort enhver innsats for å unngå å skade uskyldige sivile.»
– Dette er en krigssone, hvor vi er involvert i en legitim kamp mot terrororganisasjoner, sier statsministerens pressetalsmann Ra’anan Gissin, som uttrykte sorg over sivile tap.
– Dessverre blir mennesker fanget i kryssilden, men det gir ikke pressen rett til å vinkle dette som noe kriminelt, og anklage oss for alle typer kriminalitet før data er tilgjengelig, sa Gissin.
I en kommentarartikkel i den israelske avisen Ma’ariv kritiserer Amir Rapaport den israelske stridsvogn-kommandanten som var ansvarlig under hendelsen onsdag. Den israelske hæren har en stående ordre om ikke å bruke stridsvogn-granater for å spre demonstranter. I verste fall kan det være aktuelt å skyte en eller to granater. I Rafah ble det i stedet skutt fire, skriver Rapaport. De første granatene skal ha lagd hull i husveggen, slik at den siste granaten gikk i gjennom og rammet demonstrantene. (20.05)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart