Knesset avgjør tilbaketrekning fra Gaza-stripen tirsdag kveld

Mandag ettermiddag startet behandlingen av Ariel Sharons adskillelsesplan i nasjonalforsamlingen Knesset. Det blir antatt at planen er sikret flertall når voteringen blir gjennomført tirsdag. Israelske aviser tror omlag 65 representanter vil stemme ja til planen. Alle de 120 representantene i Knesset skal få fem minutters taletid under maratonbehandlingen som gikk frem til midnatt mandag og fortsetter tirsdag. – Vi ønsker ikke å fortsette med å kontrollere den raskt økende palestinske befolkning på Gaza-stripen, sa statsminister Ariel Sharon da han holdt sin innledningstale. – Dette er det vanskeligste valg jeg har tatt, fortsatte Sharon, og uttrykte medfølelse med de israelske bosetterne som må forlate Gaza-stripen. – Adskillelsesplanen vil styrke Israel, og bringe fred med palestinerne og våre naboland nærmere, sa Sharon. 15 minutter ute i statministerens tale ble NRP-formann Effi Eitam kastet ut av Knesset-salen på grunn av sine tilrop og utbrudd. Også to representanter fra National Union ble beordret ut av salen. Støtte fra Shimon Peres Etter Sharon overtok opposisjonsleder Shimon Peres, som roste statsministerens initiativ. – Statsministeren har sett realiteten i øyene, og enhver som har øyne i hodet kan se at realiteten har endret seg, sa Peres, og forsvarte adskillelsesplanen ivrig. – Er det noen i dag som mener det ville vært bedre å beholde bosetningene i Sinai, og gitt opp freden med Egypt, spurte Peres. Kjemper fortsatt for folkeavstemning Likud-politikerne Benjamin Netanyahu, Limor Livnat og Silvan Shalom holdt mandag et møte i Jerusalem, i nok et forsøk på å presse frem en folkeavstemning. De tre mektige regjeringsmedlemmene tror en folkeavstemning kan hindre splittelse i Likud og bevare det skjøre koalisjonssamarbeidet med NRP. Kilder ved statsministerens kontor truer med å sparke minister Uzi Landau og statssekretær Michael Ratzon dersom de stemmer mot planen. De samme kildene antar at ingen andre regjeringsmedlemmer vil våge å stemme mot adskillelseplanen. Uzi Landau tror adskillesesplanen vil føre til flere rakettangrep mot Israel. Han frykter den ensidige tilbaketrekningen vil bli en "modell" for fremtidige krav som kan presse Israel til å gjøre flere tilbaketrekninger. – Vi må gjennomføre en folkeavstemning for å hindre splittelse i nasjonen, sa Landau. Mandag uttalte også president Moshe Katsav seg positiv til en folkeavstemning. – Okey, jeg skal ikke skjule min mening. Jeg støtter en folkeavstemning, sa Katsav da han ble presset til å uttale seg. Internasjonal støtte I sin månedlige pressekonferanse fra Downing Street, gikk den britiske statsminister Tony Blair ut med støtte til adskillelsesplanen mandag. – Folk begynner å forstå at statsminister Ariel Sharons adskillelsesplan representerer "en viktig mulighet", sa Blair. Han håper en israelsk tilbaketrekning vil kunne starte oppbygging av en palestinsk infrastruktur, slik at "en palestinsk stat kan bli en realitet".

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart