Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

67 stemmer for tilbaketrekning fra Gaza-stripen

Helt siden Ariel Sharons adskillelseplan fra Gaza-stripen og nordlige Samaria ble kjent, har den fått støtte fra et stort flertall i den israelske befolkningen. Tirsdag kveld ble "den historiske planen" endelig vedtatt med "en rungende seier i Knesset", uttrykker den israelske storavisen Ha’aretz. Med prinsippvedtaket i nasjonalforsamlingen kan regjeringen nå gi ordre til å evakuere den enkelte bosetning. 30 av de 67 ja-stemmene kom fra opposisjonspartier til statsminister Ariel Sharons regjering. 29 av disse tilhører partier på venstresiden, mens Michael Nudelman fra National Union var den eneste som støttet planen fra den høyreorienterte opposisjonen. Regjeringsmedlemmet Uzi Landau, som har ledet Ariel Sharons interne opposisjon i Likud, ble sparket fra regjeringen like før han stemte nei til adskillelsesplanen. Meningsfelle og statssekretær Michael Ratzon led samme skjebne. Kampen om folkeavstemning Finansminister Benjamin Netanyahu slapp en politisk bombe kort tid etter at resultatet var klart. Sammen med tre andre regjeringsmedlemmer fra Likud truer han med å trekke seg innen 14 dager dersom adskillelsesplanen ikke blir lagt frem i folkeavstemning. – Vi kan ikke støte dette initiativet hvis ikke folket får si sin mening i en avstemning, sa Netanyahu på vegne av Limor Livnat, Yisrael Katz og Danny Naveh. – Det er uakseptabelt at finansministeren overleverer budskap til statsministeren gjennom media, er den eneste foreløpige kommentaren fra statsministerens kontor. Sosialminister Zevulun Orlev (NRP) har også gitt Sharon en 14 dagers frist på å holde folkeavstemning. – Vi lover å forbli i regjeringskoalisjonen selv om resultatet av en folkeavstemning går mot vår vilje, forklarte Orlev. – Jeg går videre med adskillesesplanen slik den er, uten folkeavstemning, og planen vil bli realisert, lovte statsminister Ariel Sharon tirsdag kveld. Regjeringsmedlemmene som truer med å forlate regjeringen vil "få et svar". Bonus på 30.000 dollar Gaza-bosettere som flytter til Galilea eller Negev vil få en bonus på 30.000 dollar. Sharon kan ha referert til dette elementet av planen da han erklærte at den vil øke Israels sikkerhet i viktige områder, skriver Jerusalem Post. Som vedlegg til adskillelsesplanen ligger et brev fra USAs president George W. Bush, hvor han sier "det er urealistisk å forvente at et resultat av slutt-status forhandlinger vil innebære en full og hel tilbaketrekning til våpenhvile-linjene fra 1949". Trusler mot Ariel Sharon Høyreekstreme jøder kom tirsdag med nye direkte trussler mot statsminister Ariel Sharon. "Vi tok Rabin, og vi vil ta Sharon også", ble sprayet som grafitti på vegger både i Tel Aviv og Jerusalem. Ros fra USA Det amerikanske utenriksdepartementet roste tirsdag Knessets avgjørelse. – Vi tror tilbaketrekningen representerer en mulighet til å fremme interessene på begge sider, sa talsmannen Adam Ereli Fortsatt hindringer i veien I sin analyse etter tirsdagens avstemning i Knesset, konkluderer redaktør i Jerusalem Post, David Horotvitz slik: – Betyr resultatet fra Knesset at vi om ett år fra nå ikke vil ha noen bosetninger i Gaza? Svaret er fortsatt: Vi vet ikke. Konklusjonen kommer på bakgrunn av opplistning av en rekke hindringer som ligger i veien i prosessen videre. I løpet av de to neste ukene må statusen til de fem regjeringsmedlemmene som krever folkeavstemning avklares. Koalisjonen kan bryte sammen, og det er uklart hvor stabil koalisjon Sharon kan kunne etablere med Arbeiderpartiet og andre partnere. Det trenges også økonomiske bevilgninger for å gjennomføre adskillsesplanen. Sist, men ikkke minst, må det tas beslutning i regjeringen om enhver bosetning som skal avvikles.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart