Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Fungerende Likud-leder følger Sharon til Kadima

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Overraskelsene og partiskiftene ser ikke ut til å ta slutt i israelsk politikk. Da Ariel Sharon trakk seg fra Likud overtok Tzachi Hanegbi som fungerende leder. Onsdag følger han sannsynligvis statsministeren over til det nye Kadima-partiet. Overgangen blir karakterisert som nok en stor seier for Sharon, men det kan bli en belastning på sikt. Hanegbi kan bli tiltalt for uregulære ansettelser i perioden da han var miljøminister, skriver Ha’aretz. I en meningsmåling er han kåret til den politikeren som israelerne oppfatter som mest korrupt, skriver Jerusalem Post. Likud-politiker Benjamin Netanyahu tror Hanegbis overgang skyldes "store personlige problemer", og ser ikke de store politiske konsekvensene av skiftet. I Kadima blir han imidlertid mottatt med åpne armer. – Tzachi Hanegbi er en av de mest talentfulle ministrene i Israel, sier Kadimas partipresident Avigdor Yitzhaki. Det er i hvert fall ikke tvil om at Hanegbi er populær i Likud. Under primærvalget i 2002 fikk han flest stemmer blant partimedlemmene og inntok dermed tredjeplass på Knesset-listen bak Sharon og Netanyahu. Hanegbi, som ble født i Jerusalem i 1957, har vært både helse-, justis-, miljø- og sikkerhetsminister i Ariel Sharons regjeringsperiode. Den siste tiden har han vært minister uten portefølje. Det er ventet at han vil få en prominent plass på Kadimas Knesset-liste. Overgangen kan trekke flere stemmer fra den nasjonal-religiøse høyresiden til Kadima. Som sønn av Knesset-medlemmet Geula Cohen er Hanegbi tradisjonelt godt planet på israelsk høyreside. Som ungdom var han en aktiv motstander da Israel trakk seg ut av Yamit i Sinai i 1982. Han stemte også imot tilbaketrekningen fra Gaza-stripen.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart