Sveits kan ikke skjule seg bak «nøytralitet»

Hans-Rudolf Merz, presidenten i Sveits, tok mandag imot Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Merz forsvarte møtet med Holocaust-benekteren og sa at Sveits er opptatt av å være "nøytrale". – Det var umulig å forbli nøytral overfor ondskapen under Den andre verdenskrig, og det er umulig å forbli nøytral i møte med Ahmadinejad, svarer Yitzhak Meir, Israels tidligere ambassadør i Sveits. Historieprofessor Arieh Kochavi påpeker at Sveits påståtte "nøytralitet" under andre verdenskrig også var problematisk. – Sveitsiske myndigheter lot tyske bakkestyrker passere gjennom sitt territorium og opprettholdt økonomiske og forretningsmessige forbindelser med Tyskland. I virkeligheten samarbeidet Sveits med Tyskland og gav aktiv bistand til den tyske krigsinnsatsen, sier Kochavi til Yedioth Aharonoth. I 1938 krevde Sveits at Tyskland skulle stemple en "J" i passet til sine jøder, for å forhindre at de emigrerte til Sveits. Først da landets ledere forstod at de allierte kom til å vinne, og først etter økonomiske sanksjoner, skiftet Sveits side.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart