Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Vi må bry oss

Noen hundre personer hadde møtt opp da Den internasjonale minnedagen for Holocaust ble markert på Akershuskaien i Oslo onsdag. Fra denne kaien ble 750 norske jøder deportert til tyske fangeleire for 68 år siden. De fremmøtte fikk blant annet høre et rørende sanginnslag fra en ung jente i Dissimilis. I tillegg var det flere appeller, blant annet ved justisminister Knut Storberget (bildet). Ap-politikeren fokuserte på det personlige ansvaret mennesker har for sine handlinger. – Det å mobilisere til personlig medansvar blir bare viktigere og viktigere. Vi må bry oss! Det er i dag, om ikke akkurat som under nazistene, en pasifiserende trekk i Vesten. Det er en farlig trend. Det ropes på andre. At andre må ta ansvar – ikke en selv. Vi må rope ut om det personlige ansvaret, sa Storberget. Justisministeren var også opptatt av fellesskapsfølelsen i sin tale. – Jeg kan ikke som politikere vedta at alle må bry seg. Vi bryr oss ved å huske. Vi bryr oss ved å stille opp for hverandre, slik som vi gjør her i dag. I vårt vestlige samfunn forvitrer fellesskapsfølelsen. Vi blir individualister og egoister. I smått og stort skal vi ta med oss at vi alle har et medansvar, sa han. Storberget understreket at jødene har lært både ham og Norge mye om det personlige ansvaret. – Det jødiske folk har mye å si om dette. Jeg har hørt mye om dette hos dere, sa justisministeren. Til slutt æret Storberget minnet til alle de norske jøder som ble sendt til Auschwitz, Buchenwald og andre leire for 68 år siden. – De ble ofre for andre menneskers likegyldighet, slo Storberget fast. I 2005 gjorde FN 27. januar til Den internasjonale minnedagen for Holocaust. 60 år tidligere frigjorde Den røde armé noen få tusen overlevende fanger i Auschwitz. Artikler | Video | Bøker


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart