Holocaust lever videre for syke overlevere

Yedioth Aharonoth har i anledning Minnedagen for Holocaust en artikkel om psykisk syke Holocaust-overlevere. Den israelske avisen har vært på besøk på Sha’ar Menashe mentalsykehus i Nord-Israel, hvor "Holocaust aldri tok slutt". Enkelte av pasientene nekter å dusje, fordi det minner dem på gasskamrene i konsentrasjonsleirene. Andre gjemmer kjøtt i putene sine, fordi de er redde for å måtte sulte. Angst, migrener og mareritt er bare noen av plagene som hjemsøker mange av dem som overlevde nazistenes grusomheter. De fleste av dem lider av en eller annen form for post-traumatisk stress, ofte kombinert med andre psykiske sykdommer. Av 230.000 gjenlevende israelere som overlevde Holocaust, har 25.000 behov for psykisk hjelp. Ved Sha’ar Menashe er det som om tiden står stille. Selv 65 år etter konsentrasjonsleirene ble frigjort hører man her mennesker som skriker ut i full redsel: "Nazistene kommer!" – Disse er det glemte folk. Disse er dem som har blitt latt tilbake, dem som har falt mellom stolene, sier sosialarbeider Rachel Tiram. Selv for de overlevende som har bevart sin mentale helse kan det ta årtier før de orker å åpne seg og fortelle om det de har opplevd. De fleste av pasientene ved SM nekter å snakke, de er introverte og viser ingen respons når de blir snakket til. De mumler og kroppen skjelver konstant. De stirrer med tomme blikk inn i like tomme fjernsynsskjermer. Direktør ved SM, Alexander Grinshpoon, sier sykehusets 80 pasienter er mennesker som ikke klarte å komme over krigens traumer. Kanskje fordi de led mer enn andre, kanskje fordi de var predisponert for mentale sykdommer, eller kanskje fordi deres mentale helse rett og slett brøt sammen av all påkjenningen. – Holocaust-overlevere i Israel trenger i økende grad betydelig hjelp og støtte, for å kunne leve de årene de har igjen i verdighet, forklarer Ze’ev Factor, formann for Foreningen for Holocaust-overleveres velferdsgoder i Israel. – Dessverre sliter mange Holocaust-overlevere med følelsesmessig stress, depresjoner, ensomhet og kroniske helseproblemer. Det israelske samfunnet har en moralsk plikt til å ta seg av alle deres behov i løpet av de siste årene av deres liv, sier han.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart