Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Viktig diplomatisk seier for Netanyahu

George Papandreou og Benjamin Netanyahu har utviklet et nært vennskap det siste halvannet året. (Foto: GPO)

I februar 2010 møttes statsminister Benjamin Netanyahu og statsminister George Papandreou tilfeldigvis på Pushkin-restauranten i Moskva. Netanyahu tok initiativ til å snakke med sin greske kollega om tyrkisk ekstremisme mot Israel, og siden den gang har det utviklet seg et nært vennskap mellom de to statslederne. De har snakket med hverandre på telefon minst én gang i uken siden de møttes i Moskva, skriver Barak Ravid i Ha’aretz.
Det nære vennskapet som har utviklet seg så dramatisk raskt med Hellas, ser ut til å kunne bidra til å stanse Gaza-flåten før den kommer skikkelig i gang. Dette er en stor diplomatisk og politisk seier for Netanyahu-regjeringen. «Netanyahus store, fete greske bryllup,» har Ravid satt som tittel for sin bakgrunnsartikkel.
Etter konfrontasjonen med tyrkiske aktivister ombord på Mavi Marmara i mai 2010, begynte etterretningssjefene og generalene i Hellas å legge press på regjeringen for å styrke diplomatiske forbindelser med Israel.
Papandreou trengte ikke å la seg be to ganger. Allerede i juli 2010 fløy han fra Athen til Jerusalem, og ble dermed den første greske statsminister som besøkte Israel på 30 år. Noen uker senere dro Netanyahu på gjenvisitt, hvor han tilbrakte en hel dag sammen med Papandreou og statsministerens nærmeste medarbeidere på en gresk øy.
Israelske diplomater bruker sterke superlativer for å beskrive alliansebyggingen som har pågått med Hellas det siste halvannet året. Etterretningssamarbeidet har økt, det er avholdt felles øvelser for luftstyrkene og Papandreou har bistått med å overføre flere beskjeder fra Netanyahu til PA-president Mahmoud Abbas. Netanyahu har på sin side gjort seg til talsmann for Hellas inn mot EU, og bedt de europeiske stormaktene bistå landet som er i dyp økonomisk krise.
– Netanyahu har klart å vise Tyrkia at landet ikke vil nøle med å knytte bånd til Ankaras største fiende i Vesten, skriver Ravid.
– Flåtearrangørene tok ikke hensyn til at Hellas i juli 2011 er et annet enn Hellas i mai 2010. I dag forholder Hellas seg annerledes til Israel. Arrangørene av flåten forstod ikke dette, og nå må de betale prisen, sier en framstående israelsk tjenestemann som har jobbet aktivt opp mot grekerne for å stanse Gaza-flåten.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart