Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Krigen får alvorlige økonomiske konsekvenser

Advokat Ron Tira skriver i den israelske nettavisen Globes Online at Libanon-krigen kan få langsiktige konsekvenser for israelsk økonomi.

Advokat Ron Tira skriver i den israelske nettavisen Globes Online at Libanon-krigen kan få langsiktige konsekvenser for israelsk økonomi.

Tira har tidligere tjenestegjort som etterretningsoffiser i de israelske luftstyrkene. Han er meget kritisk innstilt til regjeringens og hærens håndtering av Libanon-krigen, som han mener har skadet bildet av Israels militære overlegenhet.

Israel har nytt godt av en relativt stabil økonomi i mange år, på tross av at omgivelsene ikke alltid har vært like harmoniske, mener Tira. Dette kan nå gå tapt, etter krigen mot Hizbollah, hevder han i sin analyse «Prepare for war». Vi vil her gjenta de viktigste poengene i denne artikkelen.

Uovervinnelige Israel?
Siden seksdagerskrigen i 1967 har Israel trodd at deres militære styrke har vært uovervinnelig. Det samme inntrykket har vel araberne, amerikanerne og resten av verden hatt. Det har vært antatt at Israel uansett ville klare å overvinne fienden, utvikle økonomien og samfunnet, selv med konflikter hengende over seg.

Verken utenlandske eller israelske investorer var redd for å tape penger ved å investere i israelsk økonomi og forbrukerne var ikke bekymret for fremtiden. Gradvis begynte også staten å tildele mer og mer penger til sosiale formål.

Alt dette som er blitt oppnådd gjennom årenes løp, står nå i fare for å forsvinne. Israels militære overlegenhet kom ikke tydelig frem under Libanon-krigen. Militærledelsen satt inn for lite styrker, og de som kom, kom alt for sent.

Konsekvenser av krigen
Blant de mange nasjoner som ble overbevist om Israels overlegenhet i 1967, har nå inntrykket blitt snudd på hodet. Det vil ikke lenger være slik at verden forventer en stabil og fredelig israelsk økonomi, uansett hvilken trussel som måtte møte den lille nasjonen.

Denne undergravingen av Israels absolutte militærmakt mener advokat Tira kan føre Israel tilbake til den økonomiske situasjonen før 1967. Investorer og forbrukere vil begynne å få kalde føtter, kredittprisene vil skyte i været og pengene vil trolig søke tryggere omgivelser andre steder.

Sist, men ikke minst kan krigen mot Hizbollah føre til at USA endrer sitt syn på Israel. Kanskje kan amerikanerne nå begynne å anse landet som en byrde, snarere enn en strategisk alliansepartner. Det har vært god politikk for USA å investere milliarder av kroner i et land som tjener deres interesser.

Men Israel leverte ikke i Libanon, i en krig som uten tvil tjente amerikanernes interesser. Dermed måtte USA bruke politiske midler for å dra nasjonen ut av «det hullet den gravde for seg selv», skriver Tira. Bush-administrasjonen kan umulig ha likt å kaste verdifulle penger inn i et rot de selv måtte ordne opp i. Derfor kommer Israel til å merke hvor dyr krigen mot Hizbollah var økonomisk, neste gang det blåser opp til strid. Dersom det blir stilt spørsmål ved den amerikanske investeringen, kan Israels nasjonale sikkerhet og økonomi være i fare.

Dessuten er det en stor fare for at eksisterende fredsavtaler med Egypt og Jordan kan gå i vasken, når Israels hær skaper et inntrykk av sårbarhet som nå.

Tilbake til budsjetter for krigstid
Derfor mener Tira det er en nødvendighet for Israel å igjen tilpasse budsjettene for krigstid. Forsvarsbudsjettet må tilbake til der det var under og etter Yom Kippur-krigen og kuttene må komme i andre departementer.

– Enhver som er fristet til å tro på oppspinnet om vår [militære] seier og ikke ser realiteten i øynene, vil aldri kunne forstå alvoret i vår situasjon og vil aldri kunne takle de endringene vi nå må gjøre […] Fredsillusjonen som har blitt vedlikeholdt de siste 15 årene, har ført til uansvarlige kutt i forsvarsbudsjettet, som igjen har skapt reell og kritisk skade på IDFs evne til å kunne takle en total krig, skriver Ron Tira.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart