Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Jøder dominerer vinnerlister

Blant alle jordens mennesker er ca. 0,2 prosent jøder. Blant alle vinnerne av Nobelprisen i fysikk fra år 1901 er 27 prosent jøder. Blant alle vinnerne av Nobelprisen i medisin er 31 prosent jøder. Blant verdensmestre i sjakk er 54 prosent jøder.
Israel har flere nye høyteknologi-selskaper per innbygger enn noe annet land i verden.

Blant alle jordens mennesker er ca. 0,2 prosent jøder. Blant alle vinnerne av Nobelprisen i fysikk fra år 1901 er 27 prosent jøder. Blant alle vinnerne av Nobelprisen i medisin er 31 prosent jøder. Blant verdensmestre i sjakk er 54 prosent jøder.

Liste over jødiske nobelprisvinnere fra 1901-2003

Blant USAs befolkning utgjør jødene omkring 2 prosent.

Blant medlemmene av studentorganisasjonene til de beste private universitetene i USA (Ivy League) er 21 prosent jøder.

Blant vinnerne av Kennedy Center Honors, en pris som er utdelt til amerikanske skuespillere hvert år fra 1978, er 26 prosent jøder.

Blant vinnerne av filmpriser fra Academy Award er 37 prosent jøder.

På magasinet Business Weeks liste over de største filantropene i USA er 38 prosent jøder.

Blant vinnerne av Pulitzer-prisen for fagbøker (nonfiction) er 51 prosent jøder.

Hvordan kan det forklares?
Disse tallene er hentet fra boken The Golden Age of Jewish Achievement som kom ut i november 2009.
Forfatteren Steven L. Pease, som ikke selv er jøde, peker ut noen forklaringer på jødenes rekordresultater i sin bok.

Den jødiske tro oppmuntrer til en tro på framgang og personlig ansvar. Den er basert på lærdom, og ikke på ritualer.

Mange jøder gav opp, eller ble tvunget til å gi opp, jordbrukssamfunnet allerede i middelalderen. Siden den gang har jødene levd av sin kunnskap. De har ofte vært på flyttefot, og hatt en innvandrers ambisjoner og pågangsmot. Jødene har ofte samlet seg i globale sentre, og har dratt nytte av det kreative miljøet som ofte skapes slike steder.

Tel Aviv blir kunnskapssenter
Det er den amerikanske skribenten David Brooks som gjengir disse opplysningene fra boken. 11. januar påpekte Brooks i The New York Times at Tel Aviv-området er i ferd med å bli et slikt kreativt senter. Israel har flere nye høyteknologi-selskaper per innbygger enn noe annet land i verden. Israel kommer som nummer to på listen over selskaper som er registrert på Nasdaq-indeksen. Israel, med sine 7,5 millioner innbyggere, tiltrekker seg like mye venture capital som Frankrike og Tyskland til sammen.

– Israels teknologiske suksess er en frukt av den sionistiske drøm. Landet ble ikke grunnlagt slik at enslige bosettere kunne sitte mellom tusenvis av sinte palestinere i Hebron. Det ble grunnlagt slik at jøder kunne ha et trygt sted å komme sammen og skape ting for verden, skriver Brooks.

Han påpeker at Israels naboer ikke har den samme tradisjon for fri intellektuell utveksling og teknisk kreativitet. For eksempel registrerte egyptere 77 patenter i USA mellom 1980 og 2000. Saudiere registrerte 171. Israelere registrerte 7.652 patenter i samme periode.

Sårbart informasjonssamfunn
Men det israelske informasjonssamfunnet skaper også ny sårbarhet, mener Brooks.

– For å ødelegge Israels økonomi, trenger ikke Iran sende en atombombe over landet. De trenger bare å skape tilstrekkelig ustabilitet slik at entreprenørene heller velge å bo i Palo Alto [i California], hvor mange av dem allerede har kontakter og boliger. Amerikanske jøder pleide å ha et fotfeste i Israel dersom ting gikk galt i USA. Nå holder israelere et fotfeste i USA, skriver Brooks.

Shmuel Rosner, skribent for Jerusalem Post, erklærer seg uenig.

Et stort flertall av israelere har ingen mulighet for å flytte til USA, og teknologiekspertene med mulighet til å flytte vil fortsatt ha familie i Israel. Vil de bare la sine brødre, søstre og foreldre bli igjen? Det tror ikke Rosner.

Overfor terror og terrortrusler har det israelske samfunnet vist seg mer motstandsdyktig og standhaftig enn mange trodde på begynnelsen av den andre intifadaen.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart