Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Gasskatt etter norsk modell

Michael Melchior.
Michael Melchior.
I de engelske kveldsnyhetene på IBA (Israels NRK) den 19. januar 2010 var en av sakene anbefalingene fra Sheshinsky-komiteen amgående beskatning av gassen som er funnet under Middelhavet utenfor Israel. Vi omtalte saken i en nyhetsmelding samme dag.
Michael Melchior.
Michael Melchior.

Hovedinnslaget i IBA var et intervju med rabbiner Michael Melchior, som i en årrekke var sjefsrabbiner i Norge. (Nå er hans sønn Joav Melchior rabbiner i Oslo.) Etter at Melchior falt ut av Knesset ved siste valg, er han nå leder for Israel Civic Action Forum.
Intervjuerne siterte de utenlandske selskapene som skal utvinne gassen. De sier at det er ikke så høy skatt (50-80 %) i noe annet land. De foreslåtte israelske reglene er å dolke oljeselskapene i ryggen etter at selskapene har brukt mye penger på å investere i Israel. Det vil føre til at selskapene trekker seg ut, og så blir det mindre penger til den israelske staten.

 

Melchior svarte at akkurat det samme sier oljeselskapene i alle land. 28 land har økt vesentlig beskatningen av utvinning av olje og gass de siste tre og et halvt år. Melchior garanterte at selskapene ikke vil dra noe sted. Beskatningen i Israel ligger an til å bli 12-14 prosent lavere enn gjennomsnittet ellers i verden. Og skulle ett selskap trekke seg, er det en lang kø av andre som vil erstatte det. Selskapene vil få mer enn en rimelig fortjeneste ut av dette. Den vil bli tiervis eller forhåpentligvis hundrevis av milliarder dollar.

Gassen vil kunne føre til de største sosiale endringene i det israelske samfunnet siden staten ble til i 1948. Det er mange formål som alle har vært enige om er gode og burde få mye mer penger, for eksempel utdanning, sosiale reformer, miljø og infrastruktur. Det er snakk om hundrevis av milliarder dollar.

Intervjuerne tok opp det norske oljefondet, og bad ham forklare det. Melchior sa at han fulgte med den norske oljeutvinningen som overrabbiner i Norge. Den norske måten å gjøre det på har forandret Norge fra å være et av Europas fattigste land til det landet som har høyest levestandard i verden.

Melchior forklarte at dersom Israel bruker for mye av pengene innenlands, vil det øke inflasjonen, ramme resten av næringslivet og ingenting godt vil komme ut av det. Israel bør derfor gjøre som Norge, og finne en balanse mellom hva som brukes innenlands og hva som blir investert i utlandet. Israels nasjonalbank skal, etter forslagene, styre det israelske oljefondet, akkurat som Norges Bank styrer det norske.

Melchiors forum var de første i Israel som foreslo å bruke den norske modellen. Og nå har han fått med seg israelske poltikere fra statsministeren og ned. Også en representant fra det største opposisjonspartiet, Kadima, gav støtte til forslaget fra Sheshinsky-komiteen, som ligger i denne gaten. Melchior gav uttrykk for stor tilfredshet med situasjonen på dette området.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart