Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Netanyahu med kriseplan mot økende priser

Mye tyder på at 2011 kan bli et vanskelig år for de fattigste i Israel, for også her øker prisene på basisvarer betydelig.

Statsminister Benjamin Netanyahu presenterte torsdag i forrige uke regjeringens strategi for å redusere de økende prisene på basisvarer.

Blant annet skal regjeringen sørge for å senke prisene på vann, offentlig transport og gass, lovet han under en pressekonferanse. Innføringen av skatt på gass vil også legges på is. I tillegg vil minstelønnen i Israel bli økt med 717 kroner i måneden.

Mot dårligere tider?
Netanyahu uttalte at 2011 ser ut til å bli et negativt år for israelsk økonomi, etter at landet har vært gjennom to finanskriser det siste tiåret.

– Vi er vitner til tegn på en tredje krise som henger sammen med den forrige, sa Netanyahu. Stor etterspørsel etter energi presser prisen på olje opp. Når prisen på olje stiger, stiger også prisen på alle andre varer, inkludert mat og gass. I tillegg er den ustabile situasjonen i Israels naboland med på å presse opp prisnivået.

Globalt problem
Men veksten i råvarepriser er ikke bare noe Israel sliter med, understreket statsministeren. Heller ikke supermakter som USA, Kina og Japan har kontroll over situasjonen.

– Siden vi ikke kan kontrollere det, er det mulig at disse prisene fortsetter å stige, inkludert oljeprisene. Det er derfor at vårt første steg blir å oppfordre flere til å bruke offentlig transport. Det er det rette å gjøre, sa Netanyahu.

Billigere buss og vann
Derfor har den israelske regjeringen bestemt at prisene på buss og tog skal ned med ti prosent. I tillegg har en gradvis økning i prisnivået på vann etter forbruk, blitt innført.

– Vi innfører et nytt prinsipp: De som bruker mer per person, for eksempel dem som sløser med vann i sine hager eller bassenger, må betale betydelig mer for merforbruket, slik at de som bruker mindre kan betale mindre, forklarte Netanyahu.

Innbyggere som sliter med ulike former for psykiske eller fysiske funksjonshemninger vil bli tillatt å bruke mer. Denne gruppen bruker ofte mer vann enn normalgruppen.

Økt minstelønn
Når det gjelder økningen av minstelønnen med 717 kroner i måneden, sa statsministeren at regjeringen ønsker å hjelpe dem som sliter aller mest.

– Vi ønsker å gi godene til dem som virkelig tjener minstelønn.

Histadrut, Israels største fagbevegelse, har varslet generalstreik om to uker, som følge av det de oppfatter som manglende tiltak fra regjeringen mot de galopperende prisene. Netanyahu håper disse tiltakene vil blidgjøre arbeidsorganisasjonen.

– Jeg håper å få tak i (Histadrut-leder) Ofer Eini til samtale og komme til enighet så fort som mulig. Vi er klare til å gå videre med dette umiddelbart, forklarte han.

Gass-skatt fjernet
Skatteleggingen som var innført på gass tilsvarte 37 øre literen. Denne er nå fjernet. Men det vil ikke hindre at prisene fortsetter å stige.

– Det løser ikke problemet med gassprisene, men jeg tror at vi her har en seriøs og ansvarlig pakke. Vi må bevare budsjettrammen for å beskytte økonomien og bevare sikkerheten, sa Netanyahu.

Vil få ned ledigheten
Etter statsministeren fikk finansminister Yuval Steinitz ordet. Han forsikret at det vil bli regjeringens øverste prioritet å få ned arbeidsledighetsratene.

– Dette har vært og er fortsatt, etter mitt syn, det hellige målet i finanspolitikk når man lider under internasjonal krise. Den har vi ennå ikke har sett slutten på, sa Steinitz.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart