Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Israels oljeressurser endrer maktbalansen

Kan Israel, gjennom sine olje- og gassfunn, snu Vestens sympatier i sin retning? Definitivt, tror tidligere FN-ambassadør Dore Gold.

Det er svært nyttig for Vesten, som bruker opp sine ressurser raskere enn den arabiske verden. Derfor vil avhengigheten av Midtøsten-olje i framtiden bli skremmende stor, frykter tidligere FN-ambassadør for Israel, Dore Gold, i en kommentarartikkel i Jerusalem Post fredag.

80 prosent i Midtøsten, Nord-Afrika Av de 1000 milliarder fatene i oljereserver som man har dokumentert finnes, er 800 milliarder i Nord-Afrika eller Midtøsten. Det gjelder særlig Irak, Iran og Saudi Arabia.

Åpenbart er det et problem både for Vesten og Israel at de er så avhengig av olje fra usikre og korrupte regimer, skriver Gold. Men utviklingen i israelsk sektor kan fort snu situasjonen.

Tamar og Leviathan
Først og fremst er tidligere gassfunn i østdelen av Middelhavet velkjent for mange. Men Tamar-feltet som nylig har blitt utredet vil, fra produksjonen starter i 2013, skaffe Israel all den energien landet trenger de 20 neste årene.

I tillegg kommer det såkalte Leviathan-feltet. Dobbelt så stort som Tamar og hvor produksjonen starter noen år senere. Analytikere anslår at så og si alt som produseres fra dette feltet vil kunne eksporteres.

Alle gassfeltene totalt utgjør 708 millioner kubikkmeter. Men potensialet for videre funn er enormt. Det har blitt anslått at det finnes så mye som 3,5 milliarder kubikkmeter med gass utenfor Israels kyst.

Lite kjente skiferoljefunn
Men noe som ikke er like kjent er at Israel også har funnet store forekomster av skiferolje. Verdens energiråd har anslått at landet kan utvinne så mye som 4 milliarder fat med olje fra steinene. Sannheten er at det trolig er langt mer.

Sjefsgeolog for Israel Energy Initiatives, Yuval Bartov, slapp sent i fjor en rapport der han bringer fram sine beregninger av Israels forekomster. Han hevdet at oljeskiferreservene tilsvarer svimlende 250 milliarder fat. Uavhengige analytikere og eksperter har i ettertid slående nok aldri gjendrevet disse påstandene.

Skal vi tro disse nye beregningene sitter Israel på den tredje største oljeskiferforekomsten i verden, etter USA og Kina.

Miljøvennlig utvinning
Ny teknologi utvikles nå for å tilfredsstille miljøkrav for utvinningsprosessen. Israel ønsker å skille oljen fra steinen gjennom et system som skal virke 300 meter under bakken – uten økologiske sideeffekter.

Dette prosjektet er av ”global viktighet”, hevder Dore. For dersom olje kan utvinnes fra skiferstein uten økologisk påvirkning, er det en teknologi som kan eksporteres til hele verden og endre markedet fullstendig.

Maktbalansen skifter
Hele maktbalansen i oljeverden vil med dette skifte fra Saudi Arabia og den arabiske verden til mer stabile stater, tror han.

Snart vil internasjonale rapporter spre seg om de enorme forekomstene Israel faktisk sitter på. Da vil trolig flere internasjonale selskaper melde sin interesse for landets reserver.

Må fortelle den fulle historien
– Israel er unikt posisjonert rent geografisk og kan selge sine varer både til Europa, eller Kina eller India. Vi har kanskje ikke selv penger til å bygge en slik eksportkapasitet, men involveringen av utenlandske investorer i disse prosjektene vil gi europeiske og amerikanske banker ny interesse i utviklingen, håper Dore.

Men den vestlige politikken vil ikke endre seg over natten, forsikrer han.

– Dersom Israel ønsker å endre måten de har blitt behandlet på internasjonalt må landet begynne å fortelle den fulle historien om sin framvoksende rolle i verdens energisektor, avslutter diplomaten.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart