Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

OECD nedjusterer forventet vekst for Israel

OECD tror veksten i Israel i 2012 vil stagnere.
OECD tror veksten i Israel i 2012 vil stagnere.
Israels sentralbank senker styringsrenten og Netanyahu formaner til fortsatt stramme budsjetter.

OECDs vekstforventning for den israelske økonomien i 2012, ble mandag nedjustert fra 4,7 prosent til 2,9 prosent, melder Yedioth Aharonoth. Også for 2011 er tallet senket fra en forventet vekst i BNP på 5,4 prosent, til 4,7 prosent.

Svak økning i ledigheten
Som følge av at etterspørselen etter israelske varer synker i et kriserammet Europa og USA, vil økonomien oppleve en vekstutflating fram til midten av neste år, tror organisasjonen. Det vil føre til at arbeidsledigheten, som nå er på rekordlave 5,6 prosent, vil vokse til 6 prosent i 2012. I 2013 vil den være tilbake på 5,8 prosent, antar økonomene.

– Avanserte økonomier opplever utflatende vekst. Euro-området opplever også en mild nedgang. Frykt for evnen til å håndtere nasjonal gjeld sprer stadig om seg, heter det i OECDs siste rapport.

Frykter kollaps
Mandag hadde statsminister Benjamin Netanyahu et møte med Likuds Knesset-gruppe, hvor han snakket om situasjonen i den israelske økonomien.

– Problemene i verdensøkonomien betyr at regjeringen må beherske seg og hindre overforbruk. Dersom vi ikke gjør det, vil vi betale en pris. […] Vi må fortsette med å oppføre oss ansvarlig og anerkjenne Israels behov, sa Netanyahu.

Til israelske Channel 10 sa finansminister Yuval Steinitz at regjeringen forbereder seg på alle mulige utfall.

– Dersom eurosonen kollapser, som mange forutser, vil hele verden bli negativt rammet, inkludert oss, sier han.

Rentenedgang
På grunn av at den israelske økonomien trolig vil vokse tregere i 2012, bestemte sentralbanksjef Stanley Fischer seg for å senke styringsrenten mandag. Tidligere var den på 3,0 prosent, men har nå blitt kuttet med 0,25 prosentpoeng.

Frykten er likevel at shekelens verdi kan synke raskere enn euroen og dollaren, og dermed gjøre at et presset inflasjonsnivå øker ytterligere.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart