Israels sentralbanksjef Stanley Fischer takker for seg. (Foto: WEF)
Israels sentralbanksjef Stanley Fischer takker for seg. (Foto: WEF)

Fischer ferdig som sentralbanksjef

Israels svært populære sentralbanksjef Stanley Fischer takker ikke ja til å forlenge sin periode i sjefsstolen og gir seg til sommeren.

Fischer har blant annet vunnet prisen for beste sentralbanksjef i verden og er regnet for å være helt i toppsjiktet blant sine kolleger internasjonalt. Etter å ha stått i jobben over åtte år mener han det nå er på tide å gi seg. Israels statsminister Benjamin Netanyahu ble informert om dette tirsdag, melder Yedioth Aharonoth.

– Fischer har vært den avgjørende bidragsyteren til Israels økonomiske vekst. Hans erfaring og visdom har hjulpet det israelske markedet å oppnå det det har gjort, selv på et tidspunkt der verden er i global krise. Jeg takker Fischer og er sikker på at han vil fortsette å bidra for staten Israel, sa statsministeren på en pressekonferanse etter møtet.

Også finansminister Yuval Steinitz er full av lovord.

– Han har blitt avgjørende, ikke bare for Israels økonomi, men også for vårt image rundt forbi i verden, på grunn av hans mange forbindelser, sier Steinitz.

Positivt og negativt
Ha’aretz
-journalist Sami Peretz kaller Fischer «den ansvarlige voksne» skikkelsen i israelsk økonomi. For eksempel presset han gjennom en lov som begrenset sentralbanksjefens makt. Fra nå av kan ikke personen som innehar denne posisjonen bestemme økonomipolitikken alene. Alt bestemmes nå i en komité bestående av seks sentralbankledere, for å sikre at en eventuelt mislykket etterfølger av Fischer ikke kan påføre økonomien like mye skade som før.

Men ikke alt ved Israels økonomi er som det skal nå som Fischer trekker seg tilbake. De siste fem årene har boligprisene økt med 50 prosent og skapt en aldri så liten krise i israelsk levestandard. Skulle denne boblen sprekke kan den økonomihimmelen han etterlater seg ikke se like skyfri ut i framtiden.

Sier opp to år før tiden
Medarbeidere av sentralbanksjefen har sagt at han neppe ville sagt nei til stillingen som utenriksminister eller president skulle muligheten by seg, ifølge Peretz. Så gjenstår det å se om den kommende israelske regjeringen har plass til ham, med tanke på alle de Knesset-representantene deres som også forventer en ministerpost. Fischer skal allerede ha avvist tilbud om å bli finansminister.

Fischer sin andre periode går egentlig ikke ut før sommeren 2015 og han søkte egentlig om å få gå i april 2012. Men Netanyahu ba han vente med å tre til side til juni 2013, slik at overgangsfasen for en ny israelsk regjering skulle gå lettere.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart