Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Sentralbanksjef Stanley Fischer (Foto: WEF)
Sentralbanksjef Stanley Fischer (Foto: WEF)

– Ultra-ortodokse og arabere må komme seg i arbeid

Sentralbanksjef Stanley Fischer mener de økonomiske vanskelighetene Israel nå står overfor ikke kan løses uten at flere ultra-ortodokse og israelske arabere deltar i arbeidslivet.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Ingen økonomi i verden er uten problemer, «med mindre du tenker på Norge», sa Fischer under en pressekonferanse sist uke. Israel venter fortsatt på at enorme olje- og gassinntekter skal begynne å strømme inn i statskassen, akkurat som hos oss. Men denne gangen må Israel klare å motarbeide en økonomisk nedgang uten å kunne smøre den med milliarder på milliarder av ekstra oljekroner.

For stagnasjonen tiltar. I fjerde kvartal 2012 var den økonomiske veksten på 2,5 prosent, 0,3 prosentpoeng lavere enn det som var forventet. Totalt sett for fjoråret var veksten på 3,3 prosent. I en israelsk målestokk er dette lite. Mens Europa delvis har slitt med negativ vekst siden finanskrisens verste dager, har Israel hatt en årlig vekst på rundt 5 prosent.

Må få seg arbeid
Skal den israelske økonomien finne tilbake til sitt gamle jeg, er israelske arabere og ultra-ortodokse nødt til å ta større del i arbeidslivet. Hvis ikke kan Israel bli en «urettferdig velferdsstat», hevder sentralbanksjefen. 60 prosent av ultra-ortodokse menn er ikke i arbeid, mens tilfellet er det samme for 80 prosent av de arabiske kvinnene. Dessuten mener han at de israelske mediene overdriver de økonomiske innstrammingene Israel må gjennom, etter fjorårets underskudd på statsbudsjettet på 60 milliarder kroner.

– Måten mediene snakker om dette på, får det til å høres ut som om regjeringen vil fjerne velferdsordninger. Men det er veksten i [det statlige] forbruket som vil stanse opp. Ingenting vil fjernes, men noen løfter om økte lønninger og liknende kommer ikke til å skje. Politisk sett blir dette vanskelig, siden mange mennesker vil bli skuffet, sier Fischer.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart