Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Sentralbanksjef Stanley Fischer (Foto: WEF)
Sentralbanksjef Stanley Fischer (Foto: WEF)

– Ultra-ortodokse og arabere må komme seg i arbeid

Sentralbanksjef Stanley Fischer mener de økonomiske vanskelighetene Israel nå står overfor ikke kan løses uten at flere ultra-ortodokse og israelske arabere deltar i arbeidslivet.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Ingen økonomi i verden er uten problemer, «med mindre du tenker på Norge», sa Fischer under en pressekonferanse sist uke. Israel venter fortsatt på at enorme olje- og gassinntekter skal begynne å strømme inn i statskassen, akkurat som hos oss. Men denne gangen må Israel klare å motarbeide en økonomisk nedgang uten å kunne smøre den med milliarder på milliarder av ekstra oljekroner.

For stagnasjonen tiltar. I fjerde kvartal 2012 var den økonomiske veksten på 2,5 prosent, 0,3 prosentpoeng lavere enn det som var forventet. Totalt sett for fjoråret var veksten på 3,3 prosent. I en israelsk målestokk er dette lite. Mens Europa delvis har slitt med negativ vekst siden finanskrisens verste dager, har Israel hatt en årlig vekst på rundt 5 prosent.

Må få seg arbeid
Skal den israelske økonomien finne tilbake til sitt gamle jeg, er israelske arabere og ultra-ortodokse nødt til å ta større del i arbeidslivet. Hvis ikke kan Israel bli en «urettferdig velferdsstat», hevder sentralbanksjefen. 60 prosent av ultra-ortodokse menn er ikke i arbeid, mens tilfellet er det samme for 80 prosent av de arabiske kvinnene. Dessuten mener han at de israelske mediene overdriver de økonomiske innstrammingene Israel må gjennom, etter fjorårets underskudd på statsbudsjettet på 60 milliarder kroner.

– Måten mediene snakker om dette på, får det til å høres ut som om regjeringen vil fjerne velferdsordninger. Men det er veksten i [det statlige] forbruket som vil stanse opp. Ingenting vil fjernes, men noen løfter om økte lønninger og liknende kommer ikke til å skje. Politisk sett blir dette vanskelig, siden mange mennesker vil bli skuffet, sier Fischer.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart