Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Israels sentralbanksjef Stanley Fischer (Foto: Monika Flueckiger, swiss-image.ch)
Israels sentralbanksjef Stanley Fischer (Foto: Monika Flueckiger, swiss-image.ch)

– Boligprisene kan ikke reddes med økte renter

Sentralbanksjef Stanley Fischer mener de galopperende boligprisene ikke kan temmes gjennom renteøkninger alene. Det kreves andre tiltak.

For å lage flere slike artikler og drive MIFFs arbeid trenger vi 5 nye medlemmer denne uken. Klikk her

På grunn av stadige henvendelser fra israelere om boligprisene, fra mange som ikke har råd til å leie eller kjøpe for øyeblikket, bestemte Stanley Fischer seg for å arrangere en pressekonferanse der han forklarte forholdet mellom styringsrenten og boligprisene akkurat nå.

– Styringsrenten har innflytelse på en rekke variabler i økonomien, som utlånsrenten, investeringsnivået og mer. Dersom vi øker styringsrenten kun for å behandle problemene med boligprisene, vil det føre til spekulasjon med shekelen og tregere vekst, forklarer han.

Den onde spiralen
Hovedproblemet i boligmarkedet er at det ikke er nok boliger i forhold til etterspørselen. Når en for stor del av befolkningen kjemper om «et knippe» boliger, blir det en ond spiral der for mange byr over hverandre. Derfor ligger de galopperende boligprisene på regjeringens bord, mener Fischer.

– Vi kan ikke bruke styringsrenteverktøyet for øyeblikket, et verktøy som påvirker hele økonomien, kun for å ta oss av boligpriser, sier han.

Kamp mot de stadig økende boligprisene og en forenkling av boligbyråkratiet var en viktig valgkampsak for tre av de fire aktuelle regjeringspartiene, Likud/Israel Beiteinu, Yesh Atid og Bayit Yehudi.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart