Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Lapid møter Histadrut for å hindre lønnsbråk

Finansminister og Yesh Atid-leder Yair Lapid (Foto: Yair Lapid, Facebook.com)
Finansminister og Yesh Atid-leder Yair Lapid (Foto: Yair Lapid, Facebook.com)
Finansminister Yair Lapid skal i møter med Israels "LO", Histadrut, for å få gjennomslag for lønnskutt i offentlig sektor.

Allerede neste uke vil finansminister Yair Lapid og Histadrut-leder Ofer Eini møtes, for å diskutere lønnsrammene for det neste statsbudsjettet for 2013 og 2014. Finansdepartementet planlegger kraftige kutt, nærmere bestemt 7,5 milliarder kroner,  i offentlige lønninger og øke taket for hvem som er kvalifisert til å motta full statlig sykeforsikring. De totale statlige lønnsutgiftene utgjorde i fjor 180 milliarder kroner.

Målet med kuttene er å spare raskt inn igjen underskuddet på statsbudsjettet fra 2012 på nesten 50 milliarder kroner. Lapid har uttalt at han ønsker å at Israel skal riste av seg underskuddet i løpet av neste toårige budsjettperiode, slik at landet kan begynne å se framover igjen. Da trengs ifølge regjeringen midlertidige kutt. Gjennom samtalene med Histadrut skal finansministeren forsøke å forhindre at fagbevegelsen går til generalstreik.

Kjemper for middelklassen
I et Facebook-innlegg skrev Lapid tirsdag at han ønsker å kjempe for middelklassen, «som bærer dette landet på sin rygg.» Han snakket om gjennomsnittskvinnen «Mrs. Cohen» (Israels versjon av begrepet «Kari Nordmann»), «som bærer økonomien ved å våkne opp, gå på jobb og betale sin skatt.» Innlegget er delvis gjengitt på engelsk av Times of Israel.

– Mrs. Cohen er grunnen til at jeg kom til finansdepartementet. Den israelske økonomien – ja, enhver økonomi, er basert på middelklassen. Dersom du klarer å gi dem normal levestandard og får dem til å føle at regjeringen står bak dem, da vil de blomstre og landet med dem, skrev han.

Kutt eller skatteøkninger?
Meretz og Arbeiderpartiet er i likhet med Histadrut sterke kritikere av den økonomiske politikken Likuds regjeringer har ført de siste fire årene. De mener skatteøkninger til de rike, snarere enn kutt i sosiale utgifter, er måten å nedbetale underskuddet på. Lapid og regjeringen har planer om å øke skattene på alle inntektsnivåer med ett prosentpoeng i år.

Kilder i finansdepartementet forklarer til Ha’aretz at det meste av underskuddet nedbetales gjennom kutt i unødvendige utgifter. Ulike spesialøkonomiske tildelinger for bosettere og ultra-ortodokse, til en verdi av opp i mot 14 milliarder kroner, skal fjernes.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart