Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Finansminister og Yesh Atid-leder Yair Lapid (Foto: Yair Lapid, Facebook.com)
Finansminister og Yesh Atid-leder Yair Lapid (Foto: Yair Lapid, Facebook.com)

Lapid møter Histadrut for å hindre lønnsbråk

Finansminister Yair Lapid skal i møter med Israels "LO", Histadrut, for å få gjennomslag for lønnskutt i offentlig sektor.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Allerede neste uke vil finansminister Yair Lapid og Histadrut-leder Ofer Eini møtes, for å diskutere lønnsrammene for det neste statsbudsjettet for 2013 og 2014. Finansdepartementet planlegger kraftige kutt, nærmere bestemt 7,5 milliarder kroner,  i offentlige lønninger og øke taket for hvem som er kvalifisert til å motta full statlig sykeforsikring. De totale statlige lønnsutgiftene utgjorde i fjor 180 milliarder kroner.

Målet med kuttene er å spare raskt inn igjen underskuddet på statsbudsjettet fra 2012 på nesten 50 milliarder kroner. Lapid har uttalt at han ønsker å at Israel skal riste av seg underskuddet i løpet av neste toårige budsjettperiode, slik at landet kan begynne å se framover igjen. Da trengs ifølge regjeringen midlertidige kutt. Gjennom samtalene med Histadrut skal finansministeren forsøke å forhindre at fagbevegelsen går til generalstreik.

Kjemper for middelklassen
I et Facebook-innlegg skrev Lapid tirsdag at han ønsker å kjempe for middelklassen, «som bærer dette landet på sin rygg.» Han snakket om gjennomsnittskvinnen «Mrs. Cohen» (Israels versjon av begrepet «Kari Nordmann»), «som bærer økonomien ved å våkne opp, gå på jobb og betale sin skatt.» Innlegget er delvis gjengitt på engelsk av Times of Israel.

– Mrs. Cohen er grunnen til at jeg kom til finansdepartementet. Den israelske økonomien – ja, enhver økonomi, er basert på middelklassen. Dersom du klarer å gi dem normal levestandard og får dem til å føle at regjeringen står bak dem, da vil de blomstre og landet med dem, skrev han.

Kutt eller skatteøkninger?
Meretz og Arbeiderpartiet er i likhet med Histadrut sterke kritikere av den økonomiske politikken Likuds regjeringer har ført de siste fire årene. De mener skatteøkninger til de rike, snarere enn kutt i sosiale utgifter, er måten å nedbetale underskuddet på. Lapid og regjeringen har planer om å øke skattene på alle inntektsnivåer med ett prosentpoeng i år.

Kilder i finansdepartementet forklarer til Ha’aretz at det meste av underskuddet nedbetales gjennom kutt i unødvendige utgifter. Ulike spesialøkonomiske tildelinger for bosettere og ultra-ortodokse, til en verdi av opp i mot 14 milliarder kroner, skal fjernes.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart