Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Kvinnelige ledere tjener langt mindre enn menn

Illustrasjon: iStockphoto
Illustrasjon: iStockphoto
Kvinnelige toppledere i et utvalg av Israels største selskaper tjener i snitt 1,6 millioner kroner mindre enn sine mannlige kolleger, viser nye tall.

Knessets likestillingskomité holdt tirsdag et møte om de høye lønnsforskjellene mellom kvinnelige og mannlige bedriftsledere. I en ny undersøkelse som ble lagt frem på møtet blir lønnsforholdene for de fem beste betalte lønssmottakerne i selskapene som inngår i «Tel Aviv-100 index» (store selskap på Tel Aviv-børsen) sammenlignet.  Mennene i toppstillingene får gjennomsnittlig 43 prosent mer enn kvinner i tilsvarende stillinger. Det tilsvarer et gjennomsnitt på 1,6 millioner kroner i årslønn, opplyser Ha’aretz.

Ifølge undersøkelsen fra BDO Consulting Group er tre fjerdedeler av israelerne ikke klar over at lovverket forbyr kjønnsdiskriminering i form av ulik lønn for likt arbeid. Den viser også at israelere flest mener det ikke eksisterer noen lønnsforskjell mellom menn og kvinner, selv om det over alle samfunnssektorer er et gjennomsnittlig gap på 45 prosent. Den store forskjellen skyldes ikke minst at menn arbeider flere timer enn kvinner, men er ikke hele forklaringen.

Men ting går riktig vei, skal vi tro tallene. Blant lønnsvinnerne i «Tel Aviv-100 index»-selskapene var kun 9 prosent kvinner i 2011. I 2012 har dette økt til 12 prosent. Banksektoren har klart flest kvinnelige toppledere, med et gjennomsnitt på 19 prosent. Faktisk er lønnsgapet mellom kjønnene på motsatt side av skalaen i denne bransjen, hvor kvinnene tjener 21 prosent mer enn sine mannlige kolleger.

Noe av årsaken til det generelle lønnsgapet mellom kvinner og menn på toppnivå, skyldes også ulike prioriteringer mellom kjønnene.

– Kvinner tar ofte mindre risiko og foretrekker fast kompensasjon framfor prestasjonsbasert lønn. Deres kompensasjonspakker er relativt stabile, konservative og sikre, mens mennenes kompensasjon ofte involverer usikkerhet og risiko, som kan resultere i høyere utbetalinger, forklarte BDO-partner Keren Kibovich til Knesset-komiteen.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart