Mavi Marmara-skipet. (Foto: Yasin Onat, flickr.com)
Mavi Marmara-skipet. (Foto: Yasin Onat, flickr.com)

Tyrkia krever større innrømmelser fra Israel

Israel og Tyrkia er enige om hvor mye penger de etterlatte etter Mavi Marmara-hendelsen skal få. Men Ankara ønsker at israelerne skal innrømme at bordingen av båten var en "urettmessig handling".

Den tyrkiske avisen Hürriyet melder at årsaken til mangelen på framgang i forsoningssamtalene mellom Ankara og Jerusalem, er at Tyrkia krever større innrømmelser. Visestatsminister Bülent Arinc forklarer at det ikke er uenigheter rundt størrelsen på kompensasjonen til de etterlatte etter Mavi Marmara-hendelsen som er problemet.

– I de første møtene med israelerne viste de ingen motstand i forhold til dette. Men i det andre møtet, sa de at de kun ville definere utbetalingene som billighetserstatning, fordi de frykter at kompensasjon [som innrømmelse for urettmessig handling] vil skape presedens i andre saker, som ikke er interessant for oss, sier Arinc.

– Pengene er ikke problemet. Det er to problematiske områder. Den første er at Israel burde akseptere å utbetale disse pengene på grunn av sin urettmessige handling. Ingenting mindre enn det vil bli akseptert. Og for det andre venter vi på at de skal realisere vårt tredje krav for samarbeid med Tyrkia, som er å gjøre livet lettere for palestinerne, hevder han.

Ni tyrkiske statsborgere døde 22. mars 2010, da israelske marinesoldater bordet Mavi Marmara-båten som var på vei mot Gaza-stripen. En uavhengig israelsk rapport har kritisert statsminister Benjamin Netanyahus, daværende forsvarsminister Ehud Baraks og forsvarsledelsens arbeid i forkant av militæraksjonen.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart