20 shekel-seddel, som tilsvarer rundt 30 norske kroner (Foto: Ron Almog, flickr.com)
20 shekel-seddel, som tilsvarer rundt 30 norske kroner (Foto: Ron Almog, flickr.com)

Stor økonomisk vekst «ut av det blå»

I andre kvartal opplevde Israel en svært uventet økonomisk oppsving i BNP på 5,1 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Israelsk økonomiske vekst har i flere måneder vært rundt halvparten (et sted mellom 2-4 prosent) av «normalveksten» de siste årene på mellom 5-7 prosent.

De fleste europeiske land ville selvsagt jublet høyt og lenge om de klarte å oppnå en vekst på 2-4 prosent, men for godt vante israelere er dette mindre enn før.

Den positive overraskelsen var stor, da Statistisk Sentralbyrå (SSB) i Israel la fram sine tall for andre kvartal 2013 i går. Stort statlig gjeldsetterslep fra fjorårets budsjett, dårlige EU-tider, strammere statsbudsjett 2013-2014, lav lønnsvekst og høy vekst i boligprisene har alt sammen pekt i retning av at tallene ville bli moderate.

Men i andre kvartal vokste den israelske økonomien med hele 5,1 prosent, omregnet til årsbasis. Det er dobbel så mye som veksten i første kvartal på 2,7 prosent. Først og fremst skyldes økningen økte renteutgifter for husholdningene, økt privat forbruk, økt eksport og et økt offentlig forbruk.

Likevel advarer SSB mot en for sterk optimisme, rapporterer Yedioth Aharonoth. For mange av tallene er basert på økonomiske prognoser, som kan vise seg å være feil.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart