Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Iran: – Vi har rett til å høyanrike uran

Modell av Irans atomanlegg i Bushehr. (Foto: Wikimedia Commons.)
Modell av Irans atomanlegg i Bushehr. (Foto: Wikimedia Commons.)
Lederen for Irans atomenergibyrå, Ali Akbar Salehi, sier at landet forbeholder seg retten til å kunne anrike uran kraftig nok til å kunne lage atombomber.

Ali Akbar Salehi uttalte på søndag at Iran har rett til å anrike uran helt opp til 90 prosent, altså til den grad som er nødvendig for å konstruere atombomber, dersom de skulle ville gjøre det.

– Vi mener at vi har krav på de samme rettighetene som hvilke som helst medlemmer av ikke-spredningsavtalen og Det internasjonale atomenergibyrået. Det betyr at anrikning av uran fra én prosent til nitti prosent er vår rett, sa han til det iranske nyhetsbyrået FARS, ifølge Jerusalem Post.

 

Vil bygge fire nye atomkraftverk

Salehi sa imidlertid også at Iran hadde akseptert å begrense anrikningen til et nivå på fem prosent under den seks måneder lange perioden for avtalen med P5+1-landene fra november til mai. Dette er tilstrekkelig for kraftproduksjon, som landets ledelse hevder er deres eneste formål med atomprogrammet.

I tillegg kunngjorde han at det iranske regimet planlegger å bygge fire nye atomkraftverk med hjelp fra Russland. Det første planlegges påbegynt allerede i år, og deretter planlegges et nytt kraftverk hvert annet år de neste seks årene.

I forrige uke gjennomførte Iran og P5+1 to dager med nye forhandlinger i Wien. De forsøker å oppnå en permanent avtale før 20. mai, der Iran forplikter seg på begrensninger i atomprogrammet sitt, mot at de vestlige landene opphever visse økonomiske sanksjoner mot landet. P5+1 er de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd (USA, Russland, Kina, Frankrike og Storbritannia), samt Tyskland.

 

– Uakseptabelt fra Kerry

Da forrige ukes forhandlingsrunde begynte, antydet USAs utenriksminister John Kerry at målet med en permanent avtale kunne komme til å være å forlenge den nødvendige produksjonsperioden av en atombombe fra dagens to måneder til mellom seks måneder og ett år. Han mener dette ville gi omverdenen mulighet til å oppdage eventuell bombeproduksjon og reagere i tide.

Israels etterretnings- og strategiminister Yuval Steinitz reagerer sterkt på Kerrys uttalelser. Nyhetsbyrået Reuters forteller at Steinitz mener det ville være helt uakseptabelt for Israel å slå seg til ro med en avtale som gir Iran en permanent mulighet til å produsere atombomber på mindre enn ett år.

– Tidligere, og også den senere tiden, har vi fått høre fra både amerikanerne, europeerne og til og med russerne, at Iran måtte settes tilbake flere år, ikke bare måneder, fra å oppnå atomvåpen, sier Yuval Steinitz.

– Det Kerry sa er bekymringsfullt. Det er overraskende. Det er ikke akseptabelt, sa Steinitz til Israel Radio.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart