Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Lavere økonomisk vekst

I midten er en ny skyskraper under bygging i Tel Aviv i mai 2014. (Illustrasjonsfoto: Conrad Myrland, MIFF)
I midten er en ny skyskraper under bygging i Tel Aviv i mai 2014. (Illustrasjonsfoto: Conrad Myrland, MIFF)
Den økonomiske veksten i Israel i første kvartal 2014 var ikke så høy som regjeringen har forventet.

Statistisk sentralbyrå i Israel har nå lagt fram økonomiske tall for første kvartal 2014, altså januar-mars. Tallene er foreløpige. Når nye data blir trukket inn, og når de aktuelle dataene her blir gjennomgått på nytt, kan de endelige tallene vise seg å bli nokså forskjellige fra de foreløpige. Men inntil videre er disse tallene de beste vi har. Så resten av denne artikkelen bygger på dem.

I første kvartal var veksten på årsbasis 2,1 %. Det var ned fra 2,9 % i fjerde kvartal i 2013, men litt bedre enn tredje kvartal 2013, som hadde en vekst på 1,9 %.

Men tallet er mye lavere enn de 5-6 % som både statsminister Benjamin Netanyahu og finansminister Yair Lapid har sagt at israelsk økonomi kan klare. Israels Bank var mer forsiktig, og gjettet på 3,1 %. Det ser altså også ut til å være for optimistisk.

Dersom vi ser på enkeltsektorer, ser vi at forbruket falt med 6 % i forhold til fjerde kvartal i 2013. Kjøp av husholdningsvarer slik som kjøleskap, vaskemaskiner og air condition-apparater falt med 40 %. Kanskje det ikke er så rart. Israelere flest feirer riktignok ikke jul. Men deres hanukka-fest har elementer som ligner. Det kjøpes vel mye mer slikt i desember enn i januar i Norge også.

Investeringene falt med 14,4 %, eksporten av varer og tjenester økte med 6,3 %. En økonomi i et investeringsselskap sier at dersom man ser alle indikatorene under ett, kan vi vente fortsatt økonomisk vekst både i Israel og i verden ellers. Han bygger blant annet på data fra arbeidsmarkedet og hvilke forventninger både næringslivet og forbrukerne har. Skatteinngangen er også ganske god.

 

Kilde: En artikkel av Niv Elis den 18. mai 2014 på jpost.com (Jerusalem Post).

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart